Adrian Năstase, audiat în dosarul Mineriadei

Adrian Năstase, audiat în dosarul Mineriadei
decembrie 10 14:01 2015 Printeaza acest articol

Fostul premier Adrian Năstase s-a prezentat joi dimineață la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurorii militari, în calitate de martor, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. El a arătat că în iunie 1990 răspundea de relațiile externe din cadrul FSN și nu era demnitar al statului român. Întrebat cum a văzut Mineriada, fostul premier a arătat că acest lucru probabil va putea fi citit într-o viitoare carte pe care o va scrie, fiind o chestiune „mult mai complicată”.

Adrian Năstase

„Sunt invitat ca martor. O să văd care sunt chestiunile care interesează în acest dosar, dacă pot să ajut cu ceva. De altfel puteți să vedeți câteva dintre comentariile mele dacă o să citiți ‘România după Malta’, dar nu toate cele zece volume, dar primele două ar fi foarte interesante. La vremea respectivă eu eram secretar cu relațiile externe ale FSN și purtător de cuvânt. Ministru am devenit după două săptămâni, când s-a format noul guvern. Întâlnirea s-a derulat absolut normal. Am dat o declarație de martor, amintind unele din lucrurile pe care eu le știam sau erau deja cunoscute în legătură cu funcționarea FSN la acel moment. Foarte multe lucruri nu am putut să spun poate pe unele chestiuni de detaliu, pentru că nu participam la luarea deciziilor în acea perioadă. Dacă trebuia să aflăm ce s-a întâmplat la Revoluția Franceză, ce s-a întâmplat cu moartea lui Kennedy, ce s-a întâmplat în urma cu 25 de ani, sigur că răspunsul este că trebuie să aflăm. Problema este cum, când, în ce condiții — și eu cred că acest dosar are tocmai această menire, de a afla acest tip de răspuns.”

a declarat ADrian Năstase.

El a subliniat că nu poate spune mai multe despre prezența lui ca martor în acest dosar. Până în prezent, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma și fostul premier Petre Roman. Ei sunt acuzați de infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din dimineața zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.