Alegeri blocate la Curtea de Apel Bucureşti

Alegeri blocate la Curtea de Apel Bucureşti
aprilie 29 17:26 2016 Printeaza acest articol

Alegeri blocate la CSM! Alegerile pentru noii membri ai CSM sunt blocate. Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, suspendarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis, în martie, să organizeze alegeri pentru șase posturi de membru ales, nu 14, câte intră în componenţa CSM. Decizia este executorie, aşa că procedurile de alegere în această formulă trebuie oprite. Uniunea Naţională a Judecătorilor, care a dat în judecată Consiliul, consideră nelegală şi hotărârea Senatului prin care membrii care au înlocuit o parte dintre magistraţii aleşi iniţial, dar care şi-au pierdut mandatele, au fost validaţi pentru mandate întregi. Curtea de Apel Bucureşti ar putea suspenda, vineri, procedurile de alegere a noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Uniunea Naţională a Judecătorilor a dat în judecată CSM, după ce instituţia a decis să organizeze alegeri doar pentru şase dintre cele 14 funcţii de membru ales. Membrii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) susţin, în plângerea trimisă instanţei de judecată, că hotărârea plenului CSM de declanşare a alegerilor doar pentru 6 dintre cele 14 posturi de membri încalcă legea şi Constituţia.

„Plenul CSM, prin Hotărârea contestată, a adoptat soluţia inversă, vădit nelegală, stabilind data alegerilor doar pentru o parte din membrii aleşi şi făcând abstracţie de mandatul Consiliului a cărui şedinţă de constituire a avut loc în anul 2010”, a precizat UNJR.

UNJR contestă faptul că magistraţii veniţi după investirea iniţială a Consiliului, în 2010, pe locuri eliberate prin demisie, au fost validaţi tot pentru mandate de şase ani, nu pentru restul de mandat al membrului pe care l-au înlocuit. Pe de altă parte, CSM se opune şi explică faptul că decizia a fost luată pe baza unei hotărâri a Senatului. Mai mult, într-un punct de vedere transmis instanţei, unul dintre membrii vizaţi susţine că, dacă alegerile ar fi blocate, instituţia nu ar mai putea funcţiona. Potrivit legii, CSM este format din 19 membri. Trei fac parte de drept din componenţă – procurorul general, ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi. Alţi doi sunt desemnaţi de Senat, ca reprezentanţi ai societăţii civile. Ceilalţi 14 sunt votaţi de colegii judecători şi procurori, pentru a reprezenta instanţele şi parchetele.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.