Alertă de securitate la Geneva şi decizii la nivel de UE

Alertă de securitate la Geneva şi decizii la nivel de UE
decembrie 10 16:02 2015 Printeaza acest articol

Este alertă de securitate în Geneva, unde autorităţile caută mai mulţi suspecţi care ar avea legătură cu atacurile teroriste din Paris, de pe 13 noiembrie. Potrivit autorităţilor elveţiene, a fost mărit numărul poliţiştilor de pe străzi, iar o sursă din cadrul servicului de securitate a declarat presei că oamenii legii ar fi pe urmele a patru suspecţi. Aceştia ar fi fost văzuţi în apropierea sediului Naţiunilor Unite, unde au fost detaşaţi poliţişti înarmaţi, o măsură neobişnuită pentru această zonă. 130 de oameni au fost ucişi în atacurile teroriste din Paris, puse la cale de jihadişti simpatizanţi ai organizaţiei Statul Islamic. 

Alertă de securitate la Geneva şi decizii la nivel de UE

Într-un comunicat emis de departamentul securității din Geneva, oraș situat la granița cu Franța, se menționează că ‘în cadrul investigațiilor legate de atacurile de la Paris, la nivel atât internațional, cât și național poliția din Geneva și partenerii ei caută activ persoane a căror descriere a fost furnizată de Confederația Elvețiană’. La rândul său, un responsabil al securității de la sediul ONU din Geneva a declarat că autoritățile elvețiene caută patru suspecți prin Geneva. În acelasi timp Uniunea Europeană a făcut joi un pas important către crearea unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), după ce Comisia de libertăți civile a Parlamentului European (LIBE) a susținut acordul convenit săptămâna trecută de negociatorii PE și ai Consiliului Uniunii Europene, relatează DPA. Proiectul de directivă UE privind crearea unui PNR pentru prevenirea detectarea, investigarea și punerea sub acuzare a celor vinovați de acte teroriste a fost votată de membrii LIBE cu 38 de voturi pentru, 19 voturi contra și două abțineri. Documentul va fi supus la vot în plenul Parlamentului European la începutul anului viitor.Alertă de securitate la Geneva şi decizii la nivel de UE

Un PNR european ar stoca date precum numele, numărul cardului de credit și chiar preferințele culinare timp de cinci ani, pentru a fi folosite de instituții specializate în lupta contra terorismului și combaterea infracțiunilor grave de criminalitate organizată. Pentru primele șase luni ale acestei perioade de cinci ani, datele vor fi ‘la vedere’, în sensul că vor include informații care permit identificarea persoanelor: nume, prenume, informații privind numele însoțitorilor, adresă și date de contact, altfel spus, informații care permit identificarea directă a pasagerului. Pentru restul perioadei, de patru ani și jumătate, datele vor fi ‘depersonalizate’, accesul la aceste informații fiind blocat total sau parțial. Sistemul a fost inițial prevăzut numai pentru zborurile dinspre state din afara UE către cele 28 de țări membre și retur, dar țările membre au promis să colecteze informațiile respective și în cazul zborurilor din interiorul Uniunii. Crearea unui PNR european este în dezbatere de cinci ani, dar după atentatele teroriste din 13 noiembrie de la Paris adoptarea unei directive europene în acest sens a devenit imperativă. În aprilie 2013, LIBE a respins, cu 30 de voturi contra și 25 pentru, propunerea Comisiei Europene privind crearea PNR. De atunci, dosarul a rămas blocat la nivelul LIBE. Opoziția liberalilor și a ecologiștilor a rămas una solidă până în prezent, în pofida lobby-ului făcut de miniștrii de interne europeni și de experții în chestiuni de securitate. ‘Această propunere oferă doar un fals sentiment de securitate’, a apreciat eurodeputata liberală olandeză Sophie in ‘t Veld pe contul său de Twitter. În cazul adoptării sale de plenul PE, toate statele UE, cu excepția Danemarcei — care nu participă la acordurile comunitare din domeniul justiției și afacerilor interne, vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune noua directivă europeană în legislațiilor lor naționale.

 

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.