Austria amână scrutinul prezidențial

Austria amână scrutinul prezidențial
septembrie 12 14:00 2016 Printeaza acest articol

Austria amână scrutinul prezidențial

Probleme la votul prin corespondență

Austria amână scrutinul prezidențial din cauza problemelor cu plicurile pentru votul prin corespondență.

Alegerile prezidențiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amânate. Din cauza faptului că plicurile folosite la votul prin corespondență se desigilează foarte ușor Anunțul a fost făcut azi ministrul de interne Wolfgang Sobotka.  Ministrul austriac a precizat că votul ar putea fi reprogramat fie pentru 27 noiembrie, fie pentru 4 decembrie.

Austria amână scrutinul prezidențial

Sobotka a semnalat că obiectivul este ca scrutinul să se desfășoare înainte de începerea anului 2017. Cu condiția ca acest lucru să poată fi posibil din punct de vedere tehnic. Stabilirea noii date a scrutinului depinde acum de consensul la care ajung partidele politice austriece. Partide care trebuie să reformeze legea electorală, cel mai probabil cu majoritate calificată, a spus Sobotka. El a recunoscut că această situație a afectat imaginea țării. Dar a subliniat că este vorba de o ‘problemă tehnică’. Acesta fiind motivul pentru care nu se pot desfășura alegerile. La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anunțase că ia în calcul amânarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Amânăm alegerile prezidențiale

”Dacă un eșec evident în producerea plicurilor face imposibilă desfășurarea normală a alegerilor. Atunci este de datoria mea să iau imediat în considerare o amânare a scrutinului”.

Această afirmație  a fost făcută într-o declarație difuzată vinerea trecută pe e-mail și citată de Reuters. Al doilea tur al prezidențialelor din Austria, desfășurat pe 22 mai, a fost invalidat în urma neregulilor la numărarea voturilor prin corespondență. În această etapă finală a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul extremei drepte, și Alexander van der Bellen, candidat independent susținut de Verzi. Hofer a obținut mai multe voturi în Austria, dar în final votul prin corespondență a înclinat balanța în favoarea lui Van Der Bellen, care a câștigat alegerile la o diferență de numai 0,6%. Totuși, Curtea Constituțională a admis plângerea privind existența unor nereguli la votul prin corespondență și a decis repetarea turului doi.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.