Bob Dylan este premiatul Nobel pentru literatură

Bob Dylan este premiatul Nobel pentru literatură
octombrie 13 15:57 2016 Printeaza acest articol

Bob Dylan este premiatul Nobel pentru literatură

Premiul a fost decernat pentru exprimarea poetică în muzica americană

Bob Dylan este o figură legendară în muzica folk americană a ultimelor decenii.

Fundația Nobel i-a acordat artistului Premiul Nobel pentru literatură în 2016, pentru crearea unor noi modalități de exprimare poetică prin intermediul tradiției cântecului american. Bob Dylan s-a născut în Minnesota, și este cunoscut publicului atât prin muzica sa, dar și prin poezia de mare sensibilitate pe care a creat-o de-a lungul anilor. A influențat în mod productiv muzica contemporană și este artistul complet. Artistul este deținătorul a 11 premii Grammy, a unui premiu Oscar și Globul de Aur. Acum patru ani, în 2012, Președintele Barack Obama i-a conferit ”Medalia Libertății”.

Bob Dylan este premiatul Nobel pentru literatură

Premiatul Nobel pentru literatură, acum în vârstă de 75 de ani, a fost în România în 2010 și în 2014. Poezia sa a fost tradusă în limba română de un alt favorit la același premiu, Mircea Cărtărescu. Pe numele său real, Robert Allen Zimmerman, Dylan s-a născut la 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota. Primele sale apariții muzicale au fost prin cafenele, încă de pe vremea colegiului, sub de-acum celebra titulatură Bob Dylan. Inspirația acestui nume i-a dat-o poetul Thomas Dylan.

Bob Dylan este premiatul Nobel pentru literatură

Dylan a ajuns în New York în ianuarie 1961, impresionând comunitatea folk din Greenwich Village. A început să-l viziteze pe idolul său, Guthrie, când acesta se afla în spital. Tot atunci l-a întâlnit pe John Hammond (Columbia Records), care l-a ajutat să lanseze, în martie 1962, primul disc — o compilație de piese folk și blues. Un an mai târziu, a compus un număr impresionant de cântece, majoritatea cu mesaj politic. Unele dintre acestea au fost incluse pe al doilea disc — ”The Freewheelin Bob Dylan”. Albumul a avut un impact major asupra comunității folk din Statele Unite, mulți interpretând cover-uri după aceste melodii. Dintre aceștia, cei mai importanți au fost Peter, Paul & Mary, care au transformat melodia „Blowin in the Wind” într-un mare hit al anului 1963.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.