CC a stabilit: Decizia de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova nu este constitutionala!

CC a stabilit: Decizia de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova nu este constitutionala!
mai 06 13:08 2015 Printeaza acest articol

Curtea Constitutionala , CC, a stabilit in urma analizarii sesizarii PNL ca hotararea prin care Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea lui Dan Sova, la solicitarea DNA, este neconstitutionala. Decizia luata de judecatorii constitutionali este general obligatorie si definitiva.

Intr-un comunicat de presa al CC se arata ca , in urma deliberarilor, co vot majoritar, s-a constatat ca Hotararea Senatului din 25 martie 2015 privind cazul Dan SOva este neconstitutionala. Aceasta hotarare a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare care erau in contraventie cu prevederile articolului 76 alin.2 din Constitutia Romaniei.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie”, se arata in decizia CC. Aceasta decizie vine in urma sesizarii formulate de catre 46 de senatori ai Grupului parlamentar al Partidului National Liberal (PNL).

Sesizarea membrilor PNL a fost facuta in 23 aprilie, catre CC, aratand ca „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

„Considerăm că redactarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea considerentelor Curţii Constituţionale, atestarea rezultatului votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, aşa cum este cuprins în dispozitivul deciziei acesteia, neputând fi făcută printr-o ‘hotărâre de constatare’ care lasă loc la interpretări. Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”, se precizeaza in sesizarea national-lliberalilor catre Curtea Constitutionala.

„Toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor sau de Senat, în şedinţe separate, cu excepţia celor referitoare la regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, urmează regula stabilită de dispoziţiile art.76 alin.(2) din Constituţie, respectiv se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră”, mentionau senatorii PNL.

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.