CCR lovește în primarii condamnați cu suspendare

CCR lovește în primarii condamnați cu suspendare
iulie 06 13:31 2016 Printeaza acest articol

CCR lovește în primarii condamnați cu suspendare

Primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul

CCR a decis că primarii condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul. Curtea a admis o contestație făcută de președintele Klaus Iohannis pe statutul aleșilor locali. Parlamentarii au votat o lege care le permite primarilor condamnați  să își continue nestingheriți mandatul. Preşedintele a cerut Parlamentului şi reexaminarea acestei legi. Legislativul i-a respins solicitarea şi a adoptat proiectul în forma iniţială trimisă la promulgare. Așa că, în 22 iunie, Klaus Iohannis a sesizat CCR.CCR lovește în primarii condamnați cu suspedare

Legea modifică dispoziţiile referitoare la încetarea de drept a calităţii de consilier local şi de consilier judeţean. Respectiv a calităţii de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean. Astfel încât aceste calităţi încetează în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă. La o pedeapsă privativă de libertate cu executare. Cu excepţia cazurilor de condamnare pentru dare sau luare de mită.

„Pierderea mandatului de către alesul local ce este condamnat prin „hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare” presupune că instanţa judecătorească a stabilit în mod definitiv vinovăţia condamnatului şi a aplicat o pedeapsă privativă de libertate. Odată aplicată pedeapsa, ea urmează a fi executată în condiţiile prevăzute de Codul penal şi individualizate în fiecare caz în parte de instanţa de judecată. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instanţe sunt „cu executare”, chiar dacă executarea poate fi realizată, în concret, în penitenciar sau prin una din modalităţile prevăzute în Capitolul V privind individualizarea executării pedepsei din Codul penal. Noua opţiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real şi vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege”, arăta şeful statului în contestația depusă la CCR.CCR lovește în primarii condamnați cu suspendare

„A permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală şi cu privire la care instanţa a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice în coordonatele statului de drept”, arăta Klaus Iohannis.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.