Cehia vrea și ea referendum

Cehia vrea și ea referendum
iulie 01 15:23 2016 Printeaza acest articol

Cehia vrea și ea referendum

Cehia se pare că a preluat ideea Brexit-ului și, prin gura Preşedintelui ceh Milos Zeman, cere organizarea unui referendum. Legat de prezenţa Cehiei în Uniunea Europeană şi NATO, afirmând că totuşi susţine apartenenţa ţării sale la cele două organizaţii, informează Reuters. Preşedintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum, însă cererea va fi probabil bine primită în Cehia, ţără în care mulţi alegători sunt sceptici în privinţa Uniunii Europene. Pentru convocarea unui referendum ar fi nevoie adoptarea unui amendament constituţional, care să fie aprobat de cele două camere ale Parlamentului de la Praga.Cehia vrea și ea referendum

În Parlamentul ceh, mica formaţiune de opoziţie Usvit, de extremă dreapta, a încercat în luna mai să obţină aprobarea pentru organizarea unui referendum privind ieşirea din UE, însă a eşuat să obţină suficient sprijin pentru acest plan. Uniunea Europeană este nepopulară şi în rândul comuniştilor, al treilea cel mai important partid din parlament, cât şi în rândul unor membri ai Paridului Civic Democrat.

Potrivit unui sondaj al Institutului CVVM, organizat Cehia în luna aprilie, nivelul satisfacţiei în privinţa apartenenţei la UE a scăzut la 25 la sută, comparativ cu 32 la sută anul precedent. Modul în care UE a gestionat criza refugiaţilor a provocat ostilitatea multor cetăţeni din statele estice al Blocului comunitar, iar unele ţări din această zonă au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranţi, care au fost introduse de Comisia Europeană.

„Nu sunt de acord cu cei care sunt pentru părăsirea Uniunii Europene. Dar voi face tot ce ce se poate pentru ca ei să aibă un referendum şi să se poate exprima. În mod similar şi în cazul ieşirii din NATO” a spus Zeman cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în oraşul Velke Mezirici , citat de un post de radio din Cehia.

 

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.