Comisia juridică a adoptat legea dării în plată

Comisia juridică a adoptat legea dării în plată
aprilie 05 15:10 2016 Printeaza acest articol

Comisia juridică a adoptat legea dării în plată! Se va aplica şi celor în proces de executare silită. Programul Prima Casă va fi scos de sub incidenţa Legii dării în plată iar plafonul a fost majorat. Deputaţii din Comisia juridică au decis, marţi, amendarea legii dării în plată pentru a scoate programul Prima Casă de sub incidenţa actului nomativ şi pentru a creşte plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Articolele în acest sens au fost votate în şedinţa Comisiei juridice de marţi, urmând ca, la finalul dezbaterilor, proiectul de lege să fie votat în ansamblu. Comisia juridică a decis săptămâna trecută ca raportul asupra legii dării în plată să fie dat marţi, 5 aprilie, decizia fiind luată după mai bine de trei ore şi jumătate de dezbateri generale, în care iniţiatorii au pledat pentru împărţirea riscului între bănci şi consumatori, iar BNR a subliniat pericolele legii.

Iniţiatorul legii dării în plată, Daniel Zamfir, a susţinut, joi, la dezbaterea comisiei juridice privind actul normativ, că acesta a avut parte de o „campanie virulentă de intoxicare”, în timp ce viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a invocat „riscul de prejudiciere a sistemului bancar”. Deputaţii din Comisia juridică au adoptat, marţi, în unanimitate, legea dării în plată, ei eliminând programul Prima Casă de sub incidenţa actului nomativ şi majorând plafonul de la 150.000 la 250.000 de euro. Potrivit proiectului adoptat, legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită. Scoaterea programului Prima Casă din legea dării în plată a generat dezbateri aprinse în Comisia juridică, BNR şi MFP susţinând excluderea programului din textul legii, în timp ce iniţiatorul propunerii legislative, Daniel Zamfir, le-a cerut colegilor să ia act de un nou amendament potrivit căruia dispoziţiile prezentei legi a dării în plată ”nu afectează garanţiile statului român acordate pentru Prima Casă”, afirmând că adoptarea amendamentului ar permite continuarea programului Prima Casă.Comisia juridică a adoptat legea dării în plată

Reprezentantul MFP, secretarul de stat Enache Jiru, a susţinut la rândul său că garanţiile statului se emit ”irevocabil şi necondiţionat”, afirmând că există riscul de a ajunge în situaţia în care statul şi banca devin coproprietari ai aceluiaşi imobil. Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a susţinut că garanţia statului este afectată, reafirmând că va creşte avansul solicitat de bănci, se va scumpi creditul şi perioada de aşteptare necesară pentru a obţine un împrumut va fi mai îndelungată. Deputatul PNL Cătălin Zamfir a criticat poziţiile BNR şi MFP, reafirmând că legea nu ”omoară” programul Prima Casă.

”Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sala. (…) Am introdus special acest amendament ca să lămurim această treabă. Riscul băncii în acest program este zero. Cetăţeanul care este în situaţia în care a luat un credit prin programul Prima Casa, dacă acesta dă locuinţa în plată, ANAF îl va urmări pentru suma pe care statul o plateşte pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social”, a susţinut Zamfir.

În cele din urmă, liberalul a renunţat la amendamentul său. Deputaţii din Comisia juridică au adoptat cu majoritate de voturi aplicarea legii dării în plată pentru creditele mai mici de 250.000 de euro, renunţând la varianta propusă de BNR – 150.000 de euro. Votul în plen este aşteptat a fi dat miercuri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.