Consiliul JAI discută pe tema vizelor și a migrației

Consiliul JAI discută pe tema vizelor și a migrației
mai 20 12:26 2016 Printeaza acest articol

Consiliul JAI discută pe tema vizelor și a migrației! Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reunește, la Bruxelles, la 20 mai 2016, pentru a lua în discuție recentele propuneri ale Comisiei Europene pe tema migrației și a liberalizării vizelor pentru cetățenii turci. Comisarul european pentru Migrație, Afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, la Consiliulul JAI din 21 aprilie 2016 de la Luxemburg. Cu privire la politica vizelor, discuțiile se vor axa pe propunerea recentă a Comisiei Europene de revizuire a mecanismului de suspendare care poate fi aplicat tuturor acordurilor existente de liberalizare a vizelor, scrie site-ul consilium.europa.eu. La 4 mai 2016, Comisia Europeană a propus Parlamentului European și Consiliului UE eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, cu condiția ca Turcia să îndeplinească toate cerințele prevăzute de Declarația UE-Turcia, adoptată de Consiliul European, la 18 martie 2016. De menționat este că eliminarea vizelor pentru cetățenii turci în interiorul UE nu conferă și dreptul acestora de a munci în statele membre.Consiliul JAI discută pe tema vizelor și a migrației

Eliminarea vizelor se va aplica pentru șederi care au o durată de maximum 90 de zile în toate statele membre ale UE, cu excepția Irlandei și a Marii Britanii, care au derogări la capitolul privind migrația, precum și în cele patru țări care sunt în spațiul Schengen, dar nu sunt membre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Tot cu privire la vize, Comisia a făcut și o propunere prin care mecanismul de suspendare a vizelor să poată fi declanșat mai ușor de către statele membre și care să permită și executivului comunitar să declanșeze acest mecanism din proprie inițiativă, potrivit site-ului ec.europa.eu. Cea de-a doua temă din cadrul reuniunii din 20 mai 2016 este migrația, discuția fiind centrată pe stadiul actual al punerii în aplicare a declarației UE-Turcia din 18 martie, dar și pe recentele propuneri ale Comisiei referitoare la cotele obligatorii și la sancțiunile impuse statelor membre care refuză să primească refugiați. Astfel, la 4 mai 2016, Comisia a propus, în cadrul inițiativei de revizuire a Regulamentului de la Dublin, instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele UE, în plus față de cel adoptat în septembrie 2015, care a prevede redistribuirea a 160.000 de migranți (o parte în baza cotelor obligatorii, o altă parte în baza cotelor voluntare). Fiecărei țări membre UE i se va aloca un procent din totalul migranților extracomunitari veniți în UE, pe baza unui algoritm stabilit în funcție de numărul locuitorilor, PIB-ul și numărul de refugiați deja primiți de fiecare țară.

În plus, potrivit aceleiași propuneri a Comisiei, dacă un stat refuză să preia migranții care îi vor fi repartizați conform acestui sistem obligatoriu automat, atunci acel stat va trebui să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare migrant. Suma astfel obținută ar urma să fie alocată statului unde rămâne în final refugiatul respins. La Consiliul JAI anterior, din 21 aprilie 2016, miniștrii de Interne au reafirmat necesitatea accelerării punerii în aplicare a declarației UE-Turcia din 18 martie 2016, în special a dispoziției privind relocarea refugiaților sirieni din Turcia în cadrul sistemului „unu-la-unu”: pentru fiecare sirian care este returnat către Turcia dinspre insulele grecești, un alt sirian este relocat dinspre Turcia către UE, ținând seama de criteriile privind vulnerabilitatea ale ONU. Prin Declarația UE-Turcia, adoptată la Consiliul European, la 18 martie 2016, Turcia obține de la UE promisiunea accelerării procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci și deschiderea capitolului 33 de aderare la UE referitor la finanțe și buget. În schimb, Turcia se obligă să coopereze cu UE în ceea ce privește oprirea fluxurilor migratorii, toți noii migranți aflați în situație neregulamentară care traversează, începând cu data de 20 martie 2016, frontiera dinspre Turcia către insulele grecești trebuind să fie returnați în Turcia. Consiliul Justiție și Afaceri Interne este format din miniștrii Justiției și ai Afacerilor Interne din toate statele membre ale UE. Astfel, miniștrilor Justiției le revine gestionarea cooperării judiciare în materie civilă și penală, precum și sfera drepturilor fundamentale, în timp ce miniștrii de Interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească. Consiliul JAI se reunește, de regulă, o dată la trei luni, iar Danemarca, Regatul Unit și Irlanda nu participă pe deplin la punerea în aplicare a anumitor măsuri privind justiția și afacerile interne sau participarea lor face obiectul anumitor condiții, potrivit site-ului Consiliului european.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.