Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească

Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească
august 29 10:35 2016 Printeaza acest articol

 Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească

Corina Şuteu propune taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie.

Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia. Conform acestuia, urmând să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet. Dar şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului la bilete. Potrivit proiectului contribuţia de 1% va fi aplicată tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune.

Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească

“Colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici. Pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie. Transmisie terestră analogică sau digitală, cablu. Inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit. Precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul”, se arată la articolul 13 al noii Ordonanţe pregătită de Corina Şuteu.

Proiectul abrogă punctul 16 din vechea ordonanţă. Persoanele juridice autorizate pot opta pentru finanţarea directă a producţiilor de filme de televiziune. Cu până la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate. La solicitarea posturilor de televiziune şi după notificarea CNC. Ceea ce înseamnă că toţi banii vor merge obligatoriu către Fondul Cinematografic.

Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească

Şi biletele la cinematograf ar putea să se scumpească. În condiţiile în care odonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%. Nici furnizorii de servicii de internet nu au scăpat de o nouă taxă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet. Inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite.

Proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Doar că este vorba despre o dublă taxare. Și anume 2%, vor merge la Fondul Cinematografic. Din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici. Agenți care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. În plus fiind prevăzută colectarea unei contribuţii de 4%. Din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.

CNC nu a făcut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunoştinţă de textul acestui proiect, la fel ca toată lumea. De pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis către Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a fi discutat si prezentat Consiliul de Administraţie. Voi trimite ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text. În limita timpului pus la dispoziţie, adică până luni la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca instituţie să facem modificări pe text,. Atâta timp cât nu ne-a fost adus la cunoştinţă”, a declarat Anca Mitran, directorul CNC.

Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească

Ordonanţa iniţiată de Ministrul Culturii prevede şi ca sintagma „credit direct“ sau „credit“ să se înlocuiască cu sintagma „subvenţie”. Nu este foarte clar ce se întâmplă în aceste condiţii cu toate contractele aflate în derulare. Și dacă mai este posibilă organizarea concursului de proiecte. Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat de zeci de cineaşti. Aceștia spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică. Și că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba. 58 de cineaşti au cerut premierului Dacian Cioloş să o demită pe Corina Şuteu.

Este pentru a treia oară când Corina Şuteu încearcă să introducă o ordonanţă de urgenţă. Ordonanță care să schimbe regulile în cinematografie. Şi de această dată au existat modificări. După 2 august, proiectul ajuns spre avizare la ministere prevedea desfiinţarea Centrului Naţional al Cinematografiei. Dar şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Cinematografiei. Instituţia urma să aibă aceleaşi atribuţii ca şi CNC. Însă întreg personalul trebuia să dea concurs din nou pentru posturi. Articolul a fost scos din varianta finală a ordonanţei.

Corina Şuteu propune un proiect ce vizează cinematografia românească
Corina Şuteu a mai încercat să pună odonanţa care schimba regulile în cinematografie. Alături de Legea de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Doar că atunci aleşii au respins proiectul, pe motiv că nu constituie urgenţă. La prima încercare a Ministerului Culturii de a iniţia ordonanţa, răspunsul Ministerul Justiţiei, a fost similar cu cel al parlamentarilor. “Nu este justificată urgenţa şi situaţia extraordinară care impun reglementarea. Pe această cale de legiferare, a măsurilor preconizate. Precizăm că fiecare dintre soluţii trebuie justificată din această perspectivă. Lipsa celor două elemente fiind o barieră constituţională pentru promovarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului (art 115, alin. 4 din Constituţie)”.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.