Dacian Cioloș a participat la deschiderea anului școlar

Dacian Cioloș a participat la deschiderea anului școlar
septembrie 12 14:25 2016 Printeaza acest articol

Dacian Cioloș a participat la deschiderea anului școlar

Premierul a transmis și un mesaj pozitiv viitorilor școlari

 

Dacian Cioloș a participat astăzi la deschiderea noului an școlar la Liceul Carol I din Fetești.

Peste 3 mil. de copii au intrat astăzi în școli în noul an 2016-2017. Mesajul Premierului Cioloș a fost acela de a nu căuta ”titluri goale de conţinut, aşa cum fac unii”. Și să nu se ia după cei care demonstrează vremelnic că se poate răzbi în viaţă şi fără studiu şi fără şcoală. La ora asta există peste 4,200 de școli care nu au autorizațiile ISU și nici avizele de la ISU.

Dacian Cioloș a participat la deschiderea anului școlar

4.221 de clădiri şcolare din întreaga ţară necesită aviz de la ISU. Dar şi autorizaţie de sănătate de la direcţiile de sănătate publice. La nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii,. Însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori. Cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate mai arată că funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică. Acestea operează în 26.733 de clădiri. În Capitală, Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de şcoli ar avea probleme cu avizele ISU.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi, a declarat că şeful statului aşteaptă ca Guvernul să facă public planul privind avizele de funcţionare ale şcolilor. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a transmis  că termenul de solicitare a finanţării pentru lucrări necesare obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare a fost prelungit până la data de 20 septembrie 2016. Decizia a fost luată pentru ca un număr cât mai mare de unităţi să înceapă anul acesta intervenţiile de acest fel. Ca urmare a faptului că sumele alocate cu această destinaţie nu au fost solicitate integral. Este vorba de fonduri în valoare de 800.000.000 lei. Fonduri alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reprezentând circa 66% din bugetul programului.

Noul an şcolar vine şi cu noutăţi. În calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru optimizarea calendarelor examenelor şi concursurilor naţionale. Este vorba şi de programul naţional „Şcoala altfel”. Al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Programul se va întinde pe durata a cinci zile lucrătoare. Lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului.

Și preşedintele Klaus Iohannis a mers luni la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu, din Capitală, pentru a marca deschiderea anului şcolar.

Dacian Cioloș a participat la deschiderea anului școlar

„Ştiu că vă doriţi cu toţii să aveţi succes, o carieră. Un loc de muncă bine plătit. Să faceţi lucrurile care vă plac şi să vă împliniţi aspiraţiile. Şi mai ştiu că pare că educaţia nu e neapărat calea spre succes din România. Că nu totdeauna competenţa şi performanţa duc la apreciere, promovare şi prosperitate. Mesajul pe care vreau să vi-l dau azi este educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România noastră. Nu corupţia, nepotismul sau câştigul facil, ci educaţia, munca, determinarea şi onestitatea. Noi toţi avem o responsabilitate pentru a transforma această idee într-o realitate. Ca preşedinte, acest lucru mi l-am propus pentru România. O societate aşezată pe valori”, a declarat seful statului.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.