De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat

De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat
martie 16 09:37 2016 Printeaza acest articol

De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat! Începând de joi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurant, în bar, în club sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care intră în vigoare din 17 martie. Legea antifumat intră în vigoare de pe 17 martie, mai exact, miercuri, la miezul nopţii. Noaptea de marţi a fost ultima în care fumătorii îşi mai pot aprinde o ţigară în bar sau în club. De altfel, patronii de cluburi din Centrul Vechi organizează marţi seara evenimente de tip „ultima ţigară”, un adio adus libertăţii de a fuma în spaţii publice închise. Patronii de cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie, unii dintre ei se aşteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihăescu, actor şi proprietar de club în Centrul Vechi, spune că legea antifumat discriminează fumătorii.

De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat

„Categoric se face discriminare, ne aşteptăm să ne scadă numărul de clienţi. Trebuie să fie loc pentru toată lumea, nu sunt un ciumat dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeană la ţară. Ca fapt divers, am fost în Bremen acum două zile, se fuma în toate bodegile, cu legile lor cu tot”, a spus cu o notă de supărare în voce, patronul de club.

De altfel, el se aşteaptă ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, şi nu este singurul. Expertul în turism Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, că se aşteaptă la o ameliorare a legii, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa în acest sens. El spune că efectele aplicării legii pot fi de două feluri. În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun.

De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat

„Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai puţin, nu vom mai aprinde ţigară după ţigară când ieşim în oraş. De asemenea, mă aştept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puţini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.

Deputatul Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legea antifumat, spune însă că nu există nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplică peste tot unde este spaţiu public închis, adică delimitat prin doi pereţi. Chiar dacă este vorba de un club privat, numai simplul fapt că sunt angajaţi care lucrează acolo înseamnă că acel club este loc de muncă pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis în spaţiul închis considerat a fi loc de muncă.

Aurelia-Cristea-azi-1

„Legea intră în vigoare de pe 17 martie, miezul nopţii. Mă aştept să se respecte prevederile, iar în ceea ce priveşte cluburile private, este interzis fumatul dacă este loc de muncă pentru cineva. Primează dreptul la sănătate. În ceea ce priveşte discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constituţională în acest sens, iar Curtea a hotărât că nu e vorba de discriminare”, a explicat Cristea. Ea a mai spus că peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea dacă a scăzut consumul de tutun şi s-a înregistrat o calitate a vieţii mai bună, în societate.

Mai departe, rămâne de văzut cum se vor adapta românii la noile reguli. Cel mai probabil autorităţile vor fi stricte, cel puţin în primă fază, cu aplicarea acestei legi, mai apreciază experţii. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazăr a explicat că „bazându-ne pe expeirenţa ţărilor unde deja s-a implemnetata legea antifumat, incidenţa fumatului nu a scăzut”.

Intrarea în vigoare, din 17 martie, a legii care interzice fumatul în spațiile închise a făcut ca, în municipiul Bistrița, terasele din zona centrală să se deschisă cu două luni mai devreme față de perioada obișnuită. În anii precedenți, contractele pentru terase erau semnate în perioada mai — octombrie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, a declarat că, începând de marți, au obținut autorizație de funcționare șase terase amplasate pe pietonalul din centrul istoric, iar de la 1 aprilie în aceeași zonă va începe să funcționeze o a șaptea terasă.

De asemenea, în alte zone din oraș, domeniul public a fost închiriat pentru ca, începând cu data de 1 aprilie, să funcționeze încă opt terase. În același timp, proprietarii restaurantelor care au și terase exterioare au decis să pună la dispoziția fumătorilor aceste spații, unele urmând să fie dotate cu aparate de încălzire a aerului. O altă soluție găsită de cei care au decis să deschisă terasele în luna martie sunt păturile oferite clienților, mai ales pe timpul serii, având în vedere temperaturile scăzute specifice începutului de primăvară.

La Oradea, patronii localurilor se gândesc la soluţii pentru a respecta legea antifumat, fără să piardă clienţi. Alţi patroni au început lucrări de reamenajare, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli suplimentare. Mai dificil este pentru patronii care au localuri unde nu pot face niciun fel de modificare. Deşi spun că mai bine de două treimi dintre clienţi sunt fumători, ei vor fi nevoiţi să-i trimită în stradă. Pentru a se bucura de ultima seară în care mai pot să îşi aprindă ţigările, fumătorii din Sibiu s-au adunat aseară în localurile din oraş. Un fumător a adus într-un bar 80 dintre cele peste 200 de pipe pe care le are în colecţia personală. Iar pe barul cafenelei a fost agăţată o coroană, cu mesajul „Un ultim omagiu fumatului în bar”.

Şi la Timişoara fumătorii au profitat de ultima seară în care s-a putut fuma în spaţiile închise. Pe unii dintre ei legea antifumat i-a determinat să renunţe la ţigări: „Am zis că măcar o lege bună dacă avem să încerc să o respect, dacă nu ne facem un pic de bine să încercăm”.

De mâine nu se mai fumează. Intră în vigoare legea antifumat

Poliția, ISU și Jandarmeria sunt ultimele instituții adăugate de Guvern pe lista celor care vor păzi respectarea prevederilor anti-fumat. Aceste instituții se vor adăuga Ministerului Sănătății și Protecției Consumatorilor, entități care, în conformitate cu vechile prevederi, sunt și acestea obligate să vegheze la respectarea prevederilor anti-fumat. Legislație nouă anti-fumat, instituții noi însărcinate cu aplicarea noii legi, nr.15 din 2016. Potrivit ordin nr.47, emis recent de către ministrul Afacerilor Interne, de aplicarea legii 15 vor răspunde ofițerii și agenții de Poliție Române, cei ai Poliției de Frontieră, personalul ISU și de ofițerii sau subofițerii Jandarmeriei. Nici ordinul ministrului, nici legea 15, nu anulează însă dreptul angajaților Ministerului Sănătății sau ai Protecției Consumatorilor de a face verificări și de a aplica sancțiuni. Vechea legislație antifumat, anume legea 349/2002, stabilea că aplicarea sancțiunilor și constatarea contravențiilor se face de către ”persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor”.

Deocamdată nu există însă o normă legală care să arate cu exactitate cum se face proba faptului că legislația antifumat a fost încălcată. Însă, exact în ziua de 17 martie, zi din care nu se va mai putea fuma în interioare, se preconizează lansarea publică, la nivel guvernamental, a unui ghid care va ajuta autoritățile să aplice legea. Ghidul care ar putea fi lansat miercuri arată că, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă: spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis” și dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii. Potrivit ghidului, trebuie introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară, trebuie afișat un număr de telefon și un site de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Se va verifica dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară. Persoanele însărcinate cu aplicarea legii vor avea dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității. Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

Conform legii care se va aplica în România, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”. Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.