DIICOT: Captură record de droguri la Constanța

DIICOT: Captură record de droguri la Constanța
iulie 01 16:24 2016 Printeaza acest articol

DIICOT: Captură record de droguri la Constanța

DIICOT a  capturat cinci traficanți de droguri în timp ce descărcau de pe un vapor venit din America de Sud 2,5 tone de cocaină. Este cea mai mare captură de droguri făcută până acum în România. Cei cinci, un columbian și patru lituanieni, au venit în România pentru a recupera drogurile de pe vapor și pentru a le transporta apoi în Olanda. DIICOT și polițiștii antidrog spun că traficanții pregătiseră un laborator special pentru extragerea drogurilor. Ei urmau să ducă mai departe cocaina cu camioane închiriate, spre Olanda, sub acoperirea oficială că transportau marmură. Au fost arestați însă în timpul operațiunii de descărcare, la care au participat și polițiști sub acoperire. O parte din droguri a fost adusă vineri la sediul central al DIICOT din Capitală, fiind expuse în fața jurnaliștilor.DIICOT: Captură record de droguri la Constanța

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, într-o conferință de presă, că șase persoane au fost reținute în acest caz, dintre care cinci în România (cetățeni columbieni și lituanieni). A șasea persoană a fost reținută în Spania — un marocan cu dublă cetățenie — olandeză și spaniolă, acesta fiind de altfel și liderul rețelei. Cei cinci reținuți în România (patru lituanieni și un columbian) vor fi duși vineri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă, ei riscând 20 de ani de închisoare. Lituanienii făceau parte din echipa de extracție, trimisă să scoată cu aparate speciale drogurile din compartimentele containerelor. „Aceștia foloseau echipamente speciale și, probabil, au mai fost folosiți în asemenea operațiuni de traficanții de droguri”, au dezvăluit anchetatorii români.

„Este cea mai mare captură de cocaină din România și una dintre cele mai mari din Europa”, a spus Horodniceanu. Drogurile erau ascunse în structura a patru containere și urmau să fie transportate, pe cale terestră, cu camioane de marfă. Cocaina provenea din America de Sud, în special din Columbia, și avea ca destinație Olanda, de unde urma să fie distribuită în alte state din vestul Europei. Claudiu Cucu, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, a declarat că valoarea drogurilor pe piața neagră se ridică la peste 600 milioane de euro, iar puritatea cocainei este de peste 90%.

Pachetele de cocaină aveau cel puțin zece straturi de ambalaj, de la folie de plastic, la cauciuc, indigo, hidroizolație, plus substanțe care le făceau nedetectabile la scanner și controlul cu câini special antrenați. De asemenea, pe pachetele cu droguri erau ștanțate numele unor firme de renume: Gucci, Rolex, Kenzo. Aceste denumiri indicau calitatea drogurilor și destinatarul unde urmau să ajungă. La această anchetă au participat procurori DIICOT și peste 150 de polițiști români, în cooperare cu autorități judiciare din SUA (DEA), Spania (Guardia Civil) și state din America de Sud. Operațiunea a avut numele de cod ”Globetrotter” și încă sunt acțiuni în desfășurare în alte țări.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.