DNA a trimis dosarul Petre Tobă pe masa lui Iohannis

DNA a trimis dosarul Petre Tobă pe masa lui Iohannis
septembrie 05 13:07 2016 Printeaza acest articol

DNA a trimis dosarul Petre Tobă pe masa lui Iohannis

DNA, prin procurorului general, a trimis dosarul Petre Tobă pe masa președintelui Iohannis.

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru de Interne Petre Tobă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului. Potrivit DNA, pe 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

DNA a trimis dosarul Petre Tobă pe masa lui Iohannis

Totodată, necesitatea declasificării normativelor menționate are la bază, conform DNA, și prevederile art. 137 din Constituția României, potrivit cărora gestionarea și controlul fondurilor instituțiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi. DNA arată că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), Petre Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

În acest dosar sunt cercetați foștii șefi ai DIPI Rareș Văduva, Gheorghe Nicolae și Gelu-Marin Oltean; precum și Nelu Zărnică, fost șef adjunct al DIPI; Gheorghe Popa, fost șef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI); Ioan-Dorin Popa, fost șef adjunct Diviziune administrativă a DIPI. De asemenea, sunt urmăriți penal alți 18 angajați DIPI.

DNA a trimis dosarul Petre Tobă pe masa lui Iohannis

Procurorii au constatat că angajați din cadrul DIPI, sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite în interes personal de către persoane din conducerea instituției. Vom urmării și noi cazul și vă ținem la curent cu desfășurarea anchetelelor.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.