Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc

Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc
august 25 08:01 2016 Printeaza acest articol

Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc

Fethullah Gulen a devenit numele cel mai vehiculat de Erdogan, după puciul eșuat din Turcia.

Statele Unite nu vor avea „nicio scuză” dacă nu îl extrădează pe Fethullah Gulen. Atrage atenţia preşedintele Erdogan înaintea întâlnirii pe care o va avea cu vicepreşedintele american, Joseph Biden. Recep Erdogan a explicat că Turcia va continua să ofere Statelor Unite documentaţia necesară pentru extrădarea lui Fethullah Gulen.

Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc

„Le vom spune că liderul organizaţiei teroriste guleniste se află în Statele Unite. Dacă cineva cere extrădarea unui infractor dintr-o ţară, nu există nicio scuză să refuzi”, a subliniat Erdogan conform presei turce.

Turcia a solicitat oficial Statelor Unite extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen.

„Putem confirma că Turcia a solicitat extrădarea lui Fethullah Gulen„, a declarat Mark Toner. Solicitarea oficială de extrădare nu conţine acuzaţii privind implicarea lui Gulen în tentativa de lovitură de stat militară. Toner a precizat că Gulen este acuzat de autorităţile turce de alte infracţiuni. Preşedintele Turciei a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite să aprobe extrădarea clericului musulman Fethullah Gulen. Aceste este acuzat de organizarea complotului militar eşuat.

Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc

În cadrul unei întâlniri Erdogan a amintit că Turcia şi Statele Unite sunt parteneri strategici.

„Washingtonul nu ar trebui să îngreuneze lucrurile pentru partenerul său strategic. Când Statele Unite au cerut extrădarea de către Turcia a unui terorist, noi nu am solicitat probe. Trebuie să îl judecăm”, declara preşedintele Turciei joia trecută.

Fehtullah Gulen este un cleric musulman turc care locuieşte în SUA. Se pare că a coordonat tentativa de lovitură de stat militară din Turcia. Washingtonul a cerut dovezi că Fehtullah Gulen a fost într-adevăr implicat în complotul militar. Pe 16 august, procurorii turci au solicitat condamnarea lui Gulen la două sentinţe pe viaţă. Și la 1.900 de ani de închisoare, într-o anchetă iniţiată în 2015. În acest dosar, Fethullah Gulen este acuzat de constituirea şi conducerea unui grup terorist înarmat.

Fethullah Gulen, mărul discordiei, după puciul turcesc

De finanţarea actelor teroriste, tentativă de modificare a ordinii constituţionale. De tentativă de lovitură de stat şi fraudă. Ancheta a fost iniţiată în septembrie 2015. Cu mult înainte de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Dosarul a fost instrumentat de Procuratura din Uşak (Turcia) împotriva „organizaţiei teroriste” a lui Fethullah Gulen (OTFG). Potrivit acuzaţiilor, membrii OTFG au avut acces la arhivele statului turc. După ce s-au infiltrat în instituţiile oficiale ale statului. Și în unităţiile serviciilor secrete de-a lungul anilor, vizând preluarea controlului instituţional.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.