FMI atrage atenția asupra deficitului fiscal!

FMI atrage atenția asupra deficitului fiscal!
octombrie 22 14:13 2015 Printeaza acest articol

Fondul Monetar Internațional, după ce a emis un comunicat, prin care își anunța o nouă intenție de a venii la București, să discute cu Guvernul viitoarele reforme, revine și atrage atenția asupra unor probleme majore.
FMI atrage atenția asupra deficitului fiscal!Fondul atrage atenţia că deficitul fiscal se apropie anul viitor de 3% din PIB şi va depăşi 3% în 2017 dacă se reduc taxele, pe fondul reducerilor masive de taxe şi impozite şi al majorărilor salariale, dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii, recomandând o ţintă de 1,5%. Acest avertisment al FMI a venit din partea reprezentatei în România, Andrea Schaechter, la finalul vizitei din perioada 13-21 octombrie.

Reprezentata FMI a mai arătat că această abordare a Guvernului va induce un stimul la nivelul economiei și că nu este necesar acest lucru, în condițiile în care datoria publică este pe o traiectorie ascendentă și există și o creștere economică:
FMI atrage atenția asupra deficitului fiscal!„Pentru anii 2016 și 2017, politicile adoptate şi cele care se intenţionează a fi adoptate – o combinaţie de reduceri masive de impozite şi taxe şi de majorări salariale – vor împinge deficitul fiscal până aproape de 3% din PIB în anul 2016 şi peste acest nivel în 2017, dacă nu sunt identificate măsuri compensatorii sau dacă nu se întâmplă din nou neexecutarea integrală a cheltuielilor de capital. Planurile fiscale sunt raportate la o ţintă recomandată de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere în PIB şi, dată fiind neutralitatea ciclică, ar acomoda perspectivele actuale de creştere.”
 Eugen TeodoroviciÎn contextul acestor avertismente, Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a declarat recent că vrea să achite în acest an cât mai multe dintre obligaţiile de plată ale anului viitor, astfel încât să degreveze bugetul pe 2016 şi a uşura presiunea pe deficitul bugetar.
FMI reaminteşte Guvernului că accelerarea reformelor fiscale structurale este esenţială pentru consolidarea finanţelor publice şi pentru îmbunătăţirea calităţii bugetului.
 Eugen TeodoroviciTotodată, mai buna colectare a veniturilor şi reducerea cheltuielilor ineficiente ar putea genera spaţiul fiscal necesar reducerii cotelor de impunere, deşi într-un ritm mai temperat. În mod special, deşi colectarea impozitelor şi taxelor a fost considerabil mai bună în acest an, decalajul de colectare se menţine semnificativ.

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.