Francois Hollande în România, în vizită oficială

Francois Hollande în România, în vizită oficială
septembrie 13 12:17 2016 Printeaza acest articol

Francois Hollande în România, în vizită oficială

După 25 de ani un președinte francez pe pământ românesc

Francois Hollande anunțase această vizită încă de săptămâna trecută, iar astăzi s-a concretizat.

În afară de întâlnirile oficiale Francois Hollande v-a participa și la deschiderea oficială a fabricii de la Ghimbav. Este vorba de parteneriatul făcut de România cu fabricantul francez, Airbus, într-un proiect important. Este vorba de construcția de elicoptere Airbus, și conform oficialilor, primele elicoptere vor fi livrate la finele anului 2018.

Francois Hollande în România, în vizită oficială

Trebuie menționat faptul că relaţia dintre Franţa şi România, susţine Parisul, este una reală, bazată pe conlucrare. În ochii Franţei, România se diferenţiază de alte state din Europa Centrală, precum Ungaria sau Slovacia. Șeful statului francez le-a reproşat deschis joi, fără a le numi, că nu îşi asumă „responsabilitatea” europeană. „pentru a termina cu totalitarismul” după prăbuşirea blocului sovietic.

Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez la Bucureşti a fost cea a lui François Mitterrand, în anul 1991. Francois Hollande va vizita marţi dimineaţă Laserul ELI-NP de la Măgurele. Acesta se află în centrul unui program european de cercetare. Destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume. Aplicaţiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului până la fizica materialelor, trecând prin retratarea deşeurilor nucleare.

Apoi Hollande va inaugura, în cursul după-amiezii, fabrica Airbus Helicopters din Brașov. Francois Hollande va fi însoţit de aproximativ 30 de directori de companii franceze. Însă această vizită reprezintă de asemenea ocazia de a confirma evenimentele interculturale prevăzute pentru 2018. An al celebrării centenarului României moderne, o ţară marcată de o puternică tradiţie francofonă. Aproximativ 15 la sută dintre români vorbesc limba lui Molière, predată la scară largă în instituţiile de învăţământ din România.

Francois Hollande în România, în vizită oficială

Președintele francez a fost primit în această dimineață la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu Președintele Iohannis. Iohannis a delcarat că această vizită este un excelent prilej pentru a reîntregi parteneriatul dintre cele două state. Tot la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis i-a înmânat președintelui francez Ordinul Național ”Steaua României” în rang de Coran.  În aproximativ o oră Francois Hollande se v-a întâlni cu Dacian Cioloș la Guvern, urmând apoi vizita la Ghimbav.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.