Halil Bulut a ajuns pe mâna DIICOT

Halil Bulut a ajuns pe mâna DIICOT
octombrie 12 15:40 2016 Printeaza acest articol

Halil Bulut a ajuns pe mâna DIICOT

Omul de afaceri era recunoscut ca Regele Biscuiților în România

Halil Bulut, om de afaceri de origine turcă, este recunoscut pe piața românească, ca fiind Regele biscuiților.

Patronul Rostar a ajuns astăzi pe mâna DIICOT, fiind acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. DIICOT spune că prejudiciul adus la bugetul de stat este de aproximativ 14 milioane de euro. În aceste condiții procurorii DIICOT au instituit măsurile asiguratorii, aferente acestor acțiuni, în valoare de 13.6 milioane de euro. Mai jos vă prezentăm comunicatul oficial DIICOT pe această speță.

Halil Bulut a ajuns pe mâna DIICOT

COMUNICATUL DIICOT:

”La data de 11.10.2016 procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Halil Bulut. Pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În perioada 2011 – 2015 Bulut Halil, având calitatea de administrator a constituit un grup infracțional organizat. Grup care a acționat în sensul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Prin evidențierea în actele contabile ale acestei societăți sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Pentru atingerea acestui scop, în contabilitatea SC RO STAR SA au fost înregistrate achiziții fictive de bunuri și servicii. Acestea provenind de la 22 societăți comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

În urma cercetărilor effectuate în cauză a rezultat că membrii grupului infracțional întocmeau în înțelegere cu Halil Bulut și din dispozițiile acestuia facturi fiscale fictive ce atestau în mod nereal achiziționarea de către SC RO STAR SA de bunuri și servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curățenie, consumabile, materiale publicitare și promoționale, servicii de reparații, amenajări, reparații ți transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societății beneficiare, în scopul diminuării obligațiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat. Cei în cauză prezentau angajaților SC RO STAR SA documente justificative (facturi de achiziții bunuri și servicii, procese-verbale de recepție a lucrărilor, note de intrare recepție, etc.) și alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinându-i să le semneze în mod formal, în scopul de a crea aparenţa realităţii achizițiilor fictive de bunuri și servicii.

De asemenea, inculpata Blaj Raluca Anamaria a dispus efectuarea sau, după caz, a efectuat plăți către societățile de tip fantomă anterior enumerate în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate. În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii (reparații, lucrări, etc.) de la furnizorii fantomă anterior enumerați, erau întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer șef) și Gheorghe Mihai (șef secție/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziție materii prime erau înregistrate în contabilitatea SC RO STAR SA note de intrare-recepție, întocmite și semnate exclusiv de către alte persoane.

Probele administrate au relevat că membrii grupării infracționale au disimulat realitatea prin crearea aparenței existenței unor operațiuni care în fapt nu au existat. În urma acestora RO STAR SA a înregistrat în actele contabile și alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a 16.133.021,00 euro) constând în achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de cele 22 de societăți comerciale enumerate anterior, cauzând un prejudiciu în cuantum de 14.292.881,11 lei (echivalentul a 3.176.195,00 euro), reprezentând TVA dedus în mod nelegal.

Facturile fiscale ce atestau operațiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea și efectuarea a 372 de plăți din conturile SC RO STAR SA către furnizorii de tip fantomă anterior enumerați, totalizând 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse astfel unui proces de spălare, fiind retrase în numerar sau, după caz, transferate succesiv în conturile unor societăți comerciale românești și din spațiul asiatic. Din totalul sumei spălate, 58.660.987,53 lei (echivalentul a 13.035.774 euro) reprezentând produsul infracțiunii de spălare a banilor au fost reintegrați în circuitul financiar legal prin creditarea SC RO STAR SA. Astfel, în perioada 2011-2015 au fost înregistrate în documentele contabile ale societății 262 contracte de creditare semnate de către administratorul Bulut Halil, cu scopul creării aparenței de legalitate a provenienței sumelor de bani și a disimulării originii ilicite a acestora.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 61.340.732 lei (echivalentul a 13.631.273 euro). Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate- Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni SPECIALE. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.