Iohannis cere reuniune de urgenta la Cotroceni

Iohannis cere reuniune de urgenta la Cotroceni
iunie 24 10:15 2016 Printeaza acest articol

Iohannis cere reuniune de urgenta la Cotroceni

Iohannis, Ciolos si Isarescu discuta cu liderii partidelor politice

Klaus Iohannis a anuntat pe pagina de Facebook ca i-a invitat la Cotroceni, de la ora 11.00, pe premierul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si pe liderii partidelor politice, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii. Reamintim ca rezultatul final al referendumului din Marea Britanie arata ca peste 51% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE.Iohannis cere reuniune de urgenta la Cotroceni

Specialiştii Băncii Naţionale cred că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta dezvoltarea României. Totuşi, faţă de alte state, din această parte a Europei, noi suntem mai bine puşi la adăpost de şocuri, în caz de Brexit. Economiştii văd însă un efect imediat asupra monedei naţionale. Leul va pierde din putere în faţa euro. Dar, Brexitul ar putea deschide pentru România poarta către investiţii noi, într-un moment în care avem nevoie de banii străinilor.

Asta înseamnă circa 800 de milioane de euro, pe o perioadă de mai mulţi ani. În caz de Brexit, spun economiştii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotaţia euro ar putea ajunge la 4,7 lei. Pierderi ar veni din scăderea comerţului cu Marea Britanie şi dintr-o absorbţie mai slabă a fondurilor europene.

Marea Britanie e unul dintre partenerii comerciali importanţi pentru România, dar exporturile către această ţară au însemnat doar 4 la sută din total, anul trecut. Concret, România a exportat marfă către Regatul Unit în valoare de 2,4 miliarde de euro. În special echipamente electrice, îmbrăcăminte şi automobile.

Marfa importată din Marea Britanie a avut o valorea mai mică: 1,6 miliarde de euro. Am adus cazane şi turbine, dar şi echipamente electrice şi produse farmaceutice. Un eventual divorţ al Marii Britanii de Bruxelles ar crea însă şi oportunităţi. Brexitul le-ar putea strica planurile românilor care vor să lucreze în Marea Britanie.

Sunt deja peste 180 de mii de conaţionali care muncesc acolo cu forme legale. Şi Banca Naţională avertizează într-un raport că „ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta România prin slăbirea proiectului european, care reprezintă o ancoră pentru dezvoltarea ţării noastre.”

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.