La un an de la anexarea Crimeei, locuitorii au dat de dificultati!

La un an de la anexarea Crimeei, locuitorii au dat de dificultati!
martie 12 15:02 2015 Printeaza acest articol

La 16 martie 2014, locuitorii Crimeei au votat anexarea la Rusia, in cadrul unui referendum controversat. Dupa un an de cand s-au alaturat marii puteri rusesti, locuitorii de confrunta cu dificultati, crestera preturilor si schimbarea birocratiei testandu-le loialitatea.

In peninsula din Marea Neagra, culorile steagului ucrainean pe cutiile postale si numere de inmatriculare ale masinilor sunt printre ultimele semne ale unei alte ere, apusa cand Rusia a sfidat comunitatea internationala si a anexat Crimeea.

Acum, in Crimeea, stema Rusiei straluceste madra pe cladiri, garduri si pe portile garnizoanelor din capitala Simferopol. Acestea sunt simbolurile unei controversate schimbari de regim in peninsula.

„Sunt plusuri si minusuri”, spune Victoria, mama a trei copii pe care ii plimba pe strada pietonala Kal Marx din capitala.

„Desi devine din ce in ce mai greu, intrebati pe toata lumea: 95% (dintre ei va vor spune) ca nu vor sa se uite inapoi”, adauga ea.

Ca multi alti locuitori, Victoria lauda beneficiile sociale. Ea vorbeste de asistenta medicala gratuita, care a fost un plus al anexarii la Rusia.

„Dar trebuie, de asemenea, sa ne obisnuim cu toate legile noi”, adauga Victoria.

Nemultumirile populatiei vin insa in legatura cu dificila birocratie rusa si cozile de asteptare interminabile pentru noile pasapoarte. Cei care detin terenuri sau case sunt nevoiti sa achite sume foarte mari pentru a-si inregistra proprietatile.

Schimbarea vine si la nivelul peisajului. In fata Parlamentului din Crimeea stationeaza un tanc al Armatei Rosii din al Doilea Razboi Mondial, moment in care ucrainenii si rusii s-au unit impotriva unui inamic comun. La cativa pasi, muncitorii repara principala biserica din oras. Biserica Ortodoxa Rusa este un proiect implementat sub conducerea lui Putin.

Pe strada sunt inca vizibile fotografiile si buchetele de flori, omagiu adus sufletelor cazute in capitala ucraineana Kiev anul trecut. Demonstrantii prooccidentali s-au luptat cu politia inainte ca Victor Ianukovici, presedintele ucrainean, sa fuga in Rusia. Mai mult de 100 de protestatari si numerosi membri ai fortelor politiei au fost ucisi atunci.

Vladislav, fost ofiter al armatei, a avut cunoscuti care si-au pierdut viata in acele incidente.

„Erau prietenii mei”, spune Vladislav, un locuitor al capitalei, care in prezent traieste din transportul turistilor.

„Inlaturarea de la putere a presedintelui a socat populatia la vremea respectiva”, a declarat barbatul. „Nimeni nu a vrut un Guvern care sa vina la putere prin forta”. Multi dintre oameni se asteptau la alegeri, deoarece zilele de guvernare ale coruptului Ianukovici erau pe sfarsite. Vladislav este multumit de referendumul care a ferit Crimeea de astfel de violente si, de asemenea, este mandru ca peninsula este oficial ruseasca. Fostul ofiter primeste in prezent o pensie lunara de 23.000 de ruble (355 euro), de trei ori mai mare decat remuneratia primita pe vremea cand Crimeea apartinea Ucrainei.

Sursa: Mediafax.ro

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.