Legea defăimării intră azi la votul final

Legea defăimării intră azi la votul final
februarie 10 13:28 2016 Printeaza acest articol

Legea defăimării, iniţiată de şeful PSD, Liviu Dragnea, a primit marți girul deputaţilor jurişti, iar astăzi va primi votul final. Dacă acest lucru se va întâmpla, cei care calomniază în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe internet, riscă amenzi între o mie şi 30 de mii de lei. Când ţinta defăimării e un grup social, sancţiunile ajung până la o sută de mii de lei. Atât președintele Camerei Deputaților, cât și liderii de grup au avut deja discuții care au durat 20 de minute, dar nu s-au înțeles. Potrivit unor surse parlamentare, principala problemă este proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, inițiat de Liviu Dragnea. O parte dintre liderii de grup, arată sursele citate, au fost deranjați de faptul că raportul la proiectul de lege a fost publicat pe site dimineață, la ora 9,00, iar Regulamentul spune că aceste rapoarte trebuie publicate cu 24 de ore înainte ca proiectul să intre pe ordinea de zi. În aceste condiții, proiectul de lege ar putea fi scos de pe ordinea de zi.Legea defăimării intră azi la votul finalProiectul promovat de Liviu Dragnea prevede sancţiuni pentru cei care calomniază persoane fizice şi grupuri sociale. Mai exact, pe cei care se disting din punct de vedere social prin trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare sexuală, boli cronice sau origine etnică. Amenzile ar trebui aplicate de Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, un for ce ar urma să fie înfiinţat în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„Este important ca în România să nu permitem să apară curente împotriva unor minorități. Am scos, pe bună dreptate, câteva prevederi care se refereau la apartenența politică tocmai pentru a nu se interpreta. De asemenea, prevederile legate de avere. Este o lege foarte importantă pe care o susțin și de-abia aștept să fie votată”

a declarat Liviu Dragnea.

Liberalii susţin că actul normativ cenzurează libertatea de exprimare şi anunţă că vor vota împotrivă:

„Considerăm că Legea Dragnea reprezintă o revenire la practicile epocii comuniste și trădează mentalitatea unui partid rămas tributar acestor practici când se pune botniță presei și libertății de exprimare a societății românești. (…) Partidul-stat vrea să blocheze declarațiile incomode din societate. Așa cum în PSD pluralitatea de opinii este interzisă, Dragnea vrea să o ridice la rang de politică de stat”

Poziţia liberalilor e împărtăşită şi de parlamentarii din Mişcarea Populară:

„Să luăm afirmaţia: Dragnea este condamnat penal pentru fraude la referendum. Liviu Dragnea o poate considera defăimare, pentru că nu există, încă, o condamnare definitivă, iar cine va face această afirmaţie riscă să plătească 100.000 de lei, pentru că Dragnea aparţine „grupului social” care a gestionat organizarea referendumului, grup social ce poate fi cu dibăcie avocăţească încadrat în lege”

Proiectul a fost adoptat în Senat în luna octombrie a anului trecut, iar votul final în Camera Deputaţilor va fi dat astăzi. Pentru ca propunerea să devină lege sunt necesare voturile majorităţii deputaţilor prezenţi.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.