Legea interzicerii fumatului în spațiile publice închise este constituțională

Legea interzicerii fumatului în spațiile publice închise este constituțională
ianuarie 27 11:43 2016 Printeaza acest articol

Legea interzicerii fumatului în spațiile publice închise este constituțională! Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este constituțională legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Legea care interzice fumatul în spaţiile publice  este constituțională, au decis judecătorii CCR. Legea a ajuns astăzi la Curtea Constituţională după ce 33 de parlamentari au depus o contestație. Legea antifumat urmează acum cursul legislativ și va intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat că denumirea „de spațiu public închis” din legea anti-fumat nu se aplică și locuințelor oamenilor. De asemenea, întrebat dacă legea este discriminatorie față de fumători, șeful CCR a precizat că dreptul de a fuma nu este unul constituțional.

„E cum să fie. Dreptul de a fuma nu e trecut în Constituție”, a spus Augustin Zegrean.

Întrebat ce va face dacă intră legea în vigoare, Augustin Zegrean, un fumător cunoscut, a precizat că are 45 de zile până intră legea în vigoare să se lase de fumat. Toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja locuri pentru fumători sunt vizate de acest proiect de lege. După ce a primit votul Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea în actuala formă, însă senatoarea Cristiana Anghel şi-a convins mai mulţi colegi să conteste legea la Curtea Constituţională.

„E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poți fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc și vecinul de sus, sau de jos, sau vecinul care trece pe scara constată că e deranjat de fumul din casa ta poate să dea telefon la mediu, la garda și să te amendeze. În cluburi, baruri, restaurante, taxiurile, instituţiile de învăţământ sau spitalele nu se va fuma. Legea îi afectează şi pe aleşii care au acest viciu. Ei nu vor mai putea fuma pe holurile Parlamentului . În faţa jdecătorilor Curţii, aleşii au găsit şi argumente juridice. Sunt grav încălcate drepturi fundamentale, dreptul la egalitate, universalitate raportat la drepturile persoanei de a dispune de propria persoană, dreptul la libertate economică, asociere și proprietate privată.”

Legea prevede sancţiuni între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul firmelor amenzile ajung şi la 15 mii de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu interzic fumatul. Dacă judecătorii Curţii resping contestaţia, proiectul merge la promulgare şi va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.  Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

 

  1. Gigi
    ianuarie 28, 18:31 #1 Gigi

    Este o lege foarte buna. Cu totii vom trai mai mult si vom respira aerul curat, vom merge pe autostrazile perfecte de la noi, ne vom plimba cu mijloacele de transport in comun moderne, vom cheltui pensiile si salariile mari, vom beneficia de sistemul medical performant si de sistemul de invatamant de cel mai inalt nivel. Eu zic ca merita sa traiesti cel putin 100 de ani ca sa te bucuri de toate acestea.

    Raspunde la acest comentariu

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.