Maica Tereza, canonizată la Vatican

Maica Tereza, canonizată la Vatican
septembrie 04 12:45 2016 Printeaza acest articol

Maica Tereza, canonizată la Vatican

Maica Tereza, eroina săracilor din Calcutta, va fi trecută între sfinţii catolicismului. Ceremonia a început, astăzi, de la ora 11:00, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Maica Tereza s-a născut pe 26 August 1910 într-o familie de albanezi catolici din Skopjie. Oraş aflat la acea vreme sub ocupaţie otomană. A rămasă orfană de tată la numai opt ani, iar mama i-a insuflat spiritul actelor de caritate. La 12 ani se simţea atrasă de Biserică. Iar la 18 ani a plecat la Dublin, în Irlanda. Aici s-a alăturat unui ordin de călugăriţe. Se întâmpla în 1928.

Maica Tereza, canonizată la Vatican

Un an mai târziu, a plecat în India, la Darjeeling, de unde a fost trimisă la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de călugăriţe. Unde studiau fete din familii sărace. De atunci, s-a dedicat în întregime misiunii de a-i ajuta pe cei defavorizaţi. Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de călugăriţă. Ci un sari alb cu bordură albastră, îmbrăcămintea săracilor bengalezi. Tot atunci a deschis şi prima şcoală de la periferia săracă din Calcutta. A fondat ordinul „Misionarele Carităţii”, care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Compasiunea sa fără margini, dedicarea totală pentru victimele foametei sau războaielor i-au adus în 1979 Premiul Nobel pentru Pace. În timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap. Fuseseră abandonaţi de personalul medical, într-un orfelinat din Beirut. În 1986, Maica Tereza s-a întâlnit cu papa Ioan Paul al doilea, venit în vizită la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sărutat-o pe creştet pe Maica Tereza au făcut atunci înconjurul lumii.

Maica Tereza, canonizată la Vatican

„Doamne, fă-mă un sol al păcii! Unde este ură, să pot duce pacea. Unde s-a greşit, să pot duce iertarea”, spunea Maica Tereza în 1992.

În 1991, Maica Tereza a vizitat Albania natală. Cu prilejul repunerii în drepturi a Bisericii Catolice. Scoasă în afara legii de regimul comunist din anii 60. Peste tot pe unde mergea, era primită cu entuziasm. La Vatican, a fost mereu un oaspete de onorare. În vara lui 1997, în timpul unei vizite în Statele Unite, Maica Tereza s-a întâlnit şi cu prinţesa Diana. De care o lega o prietenie strânsă. Ambele erau implicate în cauze umanitare. Întâlnirea de la New York a avut loc cu numai două luni înainte de tragicul accident de la Paris. Atunci Lady Di şi-a pierdut viaţa, şi cu trei luni înainte ca Maica Tereza să moară.

Avea 87 de ani şi lăsa în urmă o moştenire impresionantă. Susţinea financiar, din donaţii publice, 534 de cămine în 115 ţări. Congregaţia sa număra 6.000 de maici. În 2003, după confirmarea înfăpturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificată. În cadrul unei liturghii solemne la Vatican. Era ultimul pas spre canonizare. Pentru care a mai fost nevoie de încă un miracol. A cărui a existenţă a fost confirmată în 2015.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.