Marea Britanie iese din UE

Marea Britanie iese din UE
iunie 24 08:28 2016 Printeaza acest articol

Marea Britanie iese din UE

Marea Britanie a votat cu 52 la sută

S-a încheiat votul în Marea Britanie pentru referendumul care va schimba soarta Uniunii Europene. Este un vot dat de britanici. Este hotărâtor pentru întreg spaţiul comunitar. Taberele au fost aproape la egalitate. Sondajele dădeau un avantaj taberei pro-UE. Pe măsură ce au început să sosească rezultatele, tabăra Brexit s-a instalat însă în frunte. După câteva ore, s-a produs răsturnarea de situație, iar suspansul continuă. Primele rezultate au fost anunțate la ora 02.30, ora României.

Britanicii au votat în proporție de 52 la sută să iasă din Uniunea Europeană.  Pune capăt celor 43 de ani în care Regatul Unit a făcut parte din UE. Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean. Acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor. Premierul Scoției a declarat că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE. Este o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.Marea Britanie iese din UE dupa 43 de ani

Liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor dă tărie cauzei pe care o susține. Aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei. Mai sunt de centralizat rezultatele de la mai puțin de 100 de centre de numărare. S-au numărat voturile în peste trei sferturi din centre (300 din 382). Tabăra BREXIT conduce cu 51,73 la sută, față de 48,23 la sută din voturi în tabăra proeuropeană.

Alte centre importante din Marea Britanie, unde s-a votat pro-BREXIT: Kingston (68 la sută), Southampton (57,9 la sută). Luton, oraș situat în apropierea Londrei, unde sunt numeroși imigranți. A votat în favoarea ieșirii din UE, cu 57 la sută din voturi. Birmingham, unul dintre cele mai mari orașe din Marea Britanie, a votat în favoarea ieșirii din UE. E din ce în ce mai probabil ca acesta să fie și rezultatul final al referendumului. ITV News a calculat că probabilitatea a ajuns la 85 la sută. In timp ce casa de pariuri Betfair indică o probabilitate de 94 la sută. Birmingham constituie a doua cea mai mare regiune de votanți, după Irlanda de Nord. Diferența dintre voturile pro-Brexit și voturile pro-UE a fost de circa 3.000.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.