Noua lege RCA motiv de ceartă între transportatori și guvern

Noua lege RCA motiv de ceartă între transportatori și guvern
septembrie 20 14:38 2016 Printeaza acest articol

Noua lege RCA motiv de ceartă între transportatori și guvern

În noua lege nu este ceea ce s-a negociat

Noua lege RCA a fost publicată în Monitorul Oficial și pe baza ei, timp de 6 luni, prețul poliței îngheață.

Cel puțin așa spun reprezentanții guvernului, însă transportatorii spun că nu este așa. Noua lege RCA nu conține tariful de referință negociat săptămâna trecută cu ASF. Se pare că textul legii despre care vorbim nu mai are în ea textul pentru tariful de referință. Acest preț de referință este, conform celor spuse de transportatori, principiul de bază în construcția tarifului de primă RCA. Acest text din Ordonanța guvernului, a dispărut. Aceste informații au fost făcute publice de reprezentanții transportatorilor într-un comunicat de presă emis astăzi.

Noua lege RCA motiv de ceartă între transportatori și guvern

”Textul care prevedea introducerea tarifului de referință ca principiu de bază în construcția tarifului de primă RCA a dispărut față de forma inițială negociată cu transportatorii. Fiind de fapt un ‘copy-paste’ din Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede ca tariful de referință să funcționeze doar pentru o perioadă de 6 luni. Ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O altă modificare este legată de dispariția plafonului de 25% raportat cheltuielilor administrative și de vânzare a polițelor. Modificare ce fusese acceptat inițial în forma negociată cu Comisia de buget-finanțe a Senatului. O parte dintre senatori își bat joc de piața de transport, modificând total netransparent ceea ce fusese agreat și asumat.

Nici ordonanța de urgență publicată ieri (luni, 19 septembrie 2016 — n. r.) în Monitorul Oficial, nu corespunde proiectului inițial de OUG publicat de Ministerul de Finanțe. Varianta publicată în Monitorul Oficial nefiind funcțională. Întrucât exact la articolul care menționa termenul de 6 luni în care ar funcționa tariful de referință stabilește că acesta să fie cu caracter orientativ și nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal. La aliniatul 2 al aceluiași articol 18 este în mod eronat menționat art. 34, alin. 3, în loc de art. 36 alin. 3.

Noua lege RCA motiv de ceartă între transportatori și guvern

Există însă riscul ca aceste amânări să conducă la o perioadă de peste 6 luni de zile până la care acest act normativ extrem de important să fie aprobat și publicat. Motiv pentru care FORT, UNTRR, APTE2002 și APULUM fac un apel către toți parlamentarii din Senat și Camera Deputaților. Indiferent de culoarea politică, să își asume principiile stabilite inițial, astfel încât acest act normativ să îmbunătățească cu adevărat pe termen lung piața asigurărilor RCA, înlocuind abuzurile cu normalitatea.

Totodată, privitor la Ordonanța de Urgență, FORT, UNTRR, APTE2002 și APULUM consideră că publicarea acesteia a fost amânată special pentru a depăși momentul protestelor transportatorilor și solicită public explicații Guvernului legate atât de eroarea din actul normativ publicat, cât și de modul în care va fi aplicată plafonarea tarifelor și nivelul acestora”, atrag atenția patronatele din transporturi.

FORT, UNTRR, APTE2002 și APULUM au protestat, săptămâna trecută, în întreaga țară, inclusiv în Piața Victoriei din Capitală, nemulțumite de creșterea tarifelor RCA. După mai bine de șapte ore de proteste, transportatorii au negociat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) ca tariful țintă pentru polițele RCA să fie de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanță de Urgență în problema RCA care prevede, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni. Actul normativ a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.