Premierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Premierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală
iulie 06 09:00 2016 Printeaza acest articol

Premierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Premierul Dacian Cioloş a anunţat remanierea cabinetului pe care îl conduce. Primul plecat a fost Dan Costescu, ministrul Transporturilor, care a demisionat. Premierul a anunţat despărţirea şi de miniştrii Educaţiei, Adrian Curaj. De cel al Comunicaţiilor, Marius Bostan. Şi al Relaţiei cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu.

Premierul Dacian Cioloş şi-a explicat decizia de înlocuire din funcţie a ministrului Transporturilor, Dan Costescu. Că vrea accelerarea execuţiei proiectelor de autostrăzi şi reforma CNDNR. „S-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid”, scrie News.ro. Despre demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a precizat că a luat această decizie pentru că îşi doreşte „o claritate mai bună” a modului în care sunt coordonate. Premierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

”La Transporturi vreau să accelerăm activitatea pe execuţia proiectelor de autostrăzi, pe proiectele care sunt acum în execuţie şi unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine, pe reforma la CNADNR, pe care o cer de câteva luni, unde ştiu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid şi totodată pe pregătirea de noi proiecte. Tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru execuţia bugetară 2014-2020 sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm ritmul pentru ca în anii următorii ani să avem ce implementa”, şi-a motivat premierul decizia de înlocuire a ministrului Transporturilor, Dan Costescu.

În ceea ce priveşte schimbarea din funcţie a ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a spus că a luat această decizie pentru că îşi doreşte „o claritate mai bună” a modului în care sunt coordonate, la nivelul Guvernului, anumite platforme IT. Decizia de schimbare a lui Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, a fost motivată de Cioloş prin faptul că că îşi doreşte o accelerare a activităţiilor acestui minister în pregătirea alegerilor, dar şi proiecte care să faciliteze „reconectarea românilor din diaspora cu ţara. Vrem să oferim cât mai multe posibilităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în ţară”, a adăugat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de înlocuire a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, prin faptul că şi-ar fi dorit o activitate „mai accelerată” a pregătirii intrării în atribuţii a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a întregului proces de clarificare a situaţiei plagiatelor, informează News.ro. Dacian Cioloş a spus că îşi doreşte „mai multă consistenţă” pe partea de învăţământ preuniversitar.

”La Ministerul Educaţiei, şi acolo lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a CNATDCU şi a întregului proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atâta vreme căt planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general”, a explicat şeful Executivului.

Dan Costescu, ministrul demisionar al TransporturilorPremierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Cel mai recent incident incident care l-a avut în prim plan a avut loc ieri. Ministrul Transporturilor a declarat: „Recomandăm românilor sa aleagă mijlocul de transport care li se potriveşte cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult ca să-l aibă“. De asemenea, lui Dan Costescu i s-a reproşat şi faptul că nu a reuşit o restructurare din temelii a CNADNR. El şi-a anunţat demisia cu câteva minute înainte ca premierul să declare oficial remanierea.

Marius Bostan, ministrul demis al ComunicaţiilorPremierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Marius Bostan declara, pe 28 iunie, că este o „imbecilitate” ca profesorii să se plângă că au salarii mici. Şi tot atunci vorbea despre o taxă pe care ar trebui să o plătească părinţii. A doua zi, premierul Dacian Cioloş i-a cerut lui Bostan să-şi prezinte scuze pentru declaraţiile sale. Ceea ce Marius Bostan a şi făcut. Iar pe 30 iunie, Consiliul Naţional al Rectorilor a cerut demiterea ministrului Comunicaţiilor. Ieri, Marius Bostan revenea şi susţinea că declaraţiile sale au fost scoase din context.

„Poliţia gândirii a încercat să diabolizeze ceea ce am spus eu în mod onest şi cinstit. În acest moment, pentru fiecare copil se plăteşte o sumă, bugetul de stat plăteşte o sumă.”, a declarat acesta.

Adrian Curaj, ministrul demis al EducațieiPremierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Lipsa de reacţie a lui Adrian Curaj l-a nemulţumit pe premierul Dacian Cioloș.

„Am fost mai puţin mulţumit de modul cum a trata chestiunea cu plagiatele. Şi cu doctoratele şi şcolile doctorale unde la început au fost tergiversări a legislaţiei. Am vrut să văd rezultatele aplicării acestei legislaţii şi îl voi judeca. Îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere. Chiar dacă poate să pară un subiect punctual pentru mine e o chestiune esenţială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni legate de integritate. Există riscul de a pierde credibilitatea întregului sistem doctoral”.

A explicat premierul Dacian Cioloş într-o emisiune televizată din luna mai. În martie a afost o dispută între ME şi Universitatea din Bucureşti. Pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta. Aceasta a căpătat proporții. Universitatea a cerut pentru a treia oară retragerea titlului. Ministrul Adrian Curaj a declarat că legea nu îi permite să facă acest lucru.

Universitatea București a solicitat ministrului Educației, Adrian Curaj, să facă uz de prerogativele sale. I le oferea legea Educației. Anume, să anuleze Ordinul de Ministru prin care i s-a conferit titlul de doctor fostului premier Victor Ponta. Adrian Curaj a precizat că actualul cadru legislativ nu îi conferă dreptul de a retrage un titlu de doctor. Ministrul a subliniat că dacă s-ar fi putu face acest lucru s-ar fi făcut până acum.

Dan Stoenescu, ministrul delegat demis pentru Relația cu Românii de PretutindeniPremierul Dacian Cioloş şi remanierea guvernamentală

Are licenţa în Studii Internaţionale la Austin College Texas, SUA. Master în Globalizare şi Dezvoltare la Universitatea Warwick, Marea Britanie,. Doctorat în Ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti. A lucrat la Cairo, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. A fost diplomat în cadrul ambasadelor României la Madrid şi Beirut. Preşedinte al European Union National Institutes for Culture în Liban. Este unul dintre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni şi al Centrului pentru Educaţie Democratică.

„După o perioadă de construcţie, Guvernul intră într-o etapă nouă, de livrare a rezultatelor. Am ieşit cu mai multe proiecte pregătite în ultimele luni. Sunt multe dosare pe care am avansat bine dar sunt şi domenii unde doresc să dau un impuls. Am decis să operez unele schimbări în guvern. Patru de data aceasta. Nu înseamnă că în perioada următoare nu voi lua şi alte decizii, dacă va fi cazul. Vreau să le mulţumesc domnilor Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu.

Mâine dimineaţă îi voi face preşedintelui următoarele propuneri:

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti – pentru Ministerul Educaţiei.

Sorin Buşe, fost şef al Centrului De Cercetare Tehnologică Renault – la Ministerul Transporturilor.

Maria Ligor, diplomat de carieră, fost ambasador în Spania, actual ambasador în Canada – la departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Dragoş Tudorache, actual şef al Cancelariei premierului – interimar la Ministerul Comunicaţiilor.”

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.