Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti

Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti
ianuarie 26 14:16 2016 Printeaza acest articol

Premierul moldovean, Pavel Filip, prezent, marţi, într-o vizită la Bucureşti, s-a întâlnit dimineaţă cu premierul României, Dacian Cioloş, după care a avut o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat marţi la Palatul Cotroceni, în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că guvernul pe care îl conduce este probabil ultima şansă pentru clasa politică de la Chişinău.

Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti„V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus.”

i-a spus Filip lui Iohannis.

Noul premier i-a mulţumit preşedintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea în funcţie, lucru care simbilizează relaţiile strânse dintre România şi Republica Moldova. Premierul a mai spus că Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, nu doar cu una fianciară, ci şi socială şi politică şi că are nevoie de stabilizare, iar Cabinetul său este conştient de perioada dificilă în care şi-au asumat actul de guvernare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la începutul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip, că România este clar alături de Republica Moldova şi sprijină parcursul său european. Preşedintele a mai spus că se bucură că poate să îl primească la Palatul Cotroceni la puţin timp de la învestirea în funcţie. Iohannis a mai spus că mandatul este unul greu, într-o perioadă dificilă, care poate fi ”foarte frumos”, având în vedere „o mare şansă” pe care o are Filip de a reda Republici Moldova stabilitatea politică, financiară.

Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti

„România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, i-a spus preşedintele premierului moldovean.Dumneavoastră domnule prim-ministru şi dumneavoastră viceprim-miniştri, miniştri aţi preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie şi foarte frumos. Aveţi o mare şansă ca prin reforme ferme şi duse până la capăt să redaţi Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară şi în definitiv să redaţi cetăţenilor Moldovei sentimentul de siguranţă şi că există un Guvern care se ocupă de problemele Moldovei şi ale moldovenilor.”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia. Premierul român a precizat că această primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloş, arătând că a avut o discuţie pe această temă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Premierul Republicii Moldova, în vizită la BucureştiTotodată, acordarea acestei prime tranşe va depinde şi de rezultatele primei vizite a FMI la Chişinău, a subliniat primul-ministru român. Cioloş a arătat că a discutat acest subiect şi cu comisarul penru Vecinătate, Johannes Hahn, care a are o abordare similară. În prima fază însă, România îşi propune să acorde Republicii Moldova un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii cei mai nevoiaşi, constând în principal în produse de primă necesitate, a declarat Cioloş. El a spus că această vizită a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova şi a insistat asupra faptului că moldovenii au aşteptări şi nemulţumiri ”justificate”, iar Guvernul de la Chişinău trebuie să poarte un ”dialog intens” cu societatea civilă care vrea un parcurs european.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.