Presedintele Frantei a solicitat reuniunea consiliului de aparare, dupa ce WikiLeaks a publicat documente ce afirma ca SUA ar fi spionat 3 presedinti francezi

Presedintele Frantei a solicitat reuniunea consiliului de aparare, dupa ce WikiLeaks a publicat documente ce afirma ca SUA ar fi spionat 3 presedinti francezi
iunie 24 13:53 2015 Printeaza acest articol

Presedintele Frantei , Francois Hollande, a solicitat o intalnire de urgenta cu consiliul de aparare al statului dupa ce WikiLeaks a publicat marti cateva documente ce afirma ca trei presedinti ai Frantei au fost spionati de agentii americani intre anii 2006 si 2012.

Documentele, marcate ca „Top secret” se bazeaza pe inregistrari telefonice, clasificate intr-un document NSA, denumit “Espionnage Elysee”, potrivit publicatiei franceze Liberation si site-ului de investigatii Mediapart. Statele Unite a ascultat conversatiile telefonice ale presedintelui Jacques Chirac, ale succesorului sau Nicolas Sarkozy si ale actualului presedinte al Frantei, Francois Hollande.

Conversatiile inregistrate nu au dezvaluit secrete importante de stat, insa atesta faptul ca America spioneaza statele considerate a fi aliate. De asemenea, documentele Wikileaks mai sugereaza faptul ca printre tintele spionilor americani s-au mai aflat ministrii ai cabinetului francez si ambasadorul Frantei in Statele Unite.

Potrivit documentelor, se pare ca Sarkozy ar fi luat in considerare varianta reinceperii discutiilor de pace dintre Israel si Palestina , fara implicarea SUA, iar actualul presedinte ar fi organizat o intalnire secreta in Paris, la doar cateva zile dupa numirea in functie, pentru a discuta criza din zona euro si in special consecintele iesirii Greciei din zona euro.

Ned Price, purtatorul de cuvant la Consiliului National de Securitate al SUA a declarat ca „Nu vizam si nu vom viza comunicatiile presedintelui Hollande…” „Lucram indeaproape cu Franta in toate problemele internationale iar francezii sunt un partener indispensabil.”

Referitor la acuzatiile de interceptare a convorbirilor telefonice din trecut, acelasi Price a declarat: „Nu  vom comenta asupra unor acuzatii aduse serviciilor de inteligenta. Ca fapt general, nu desfasuram activitati de supraveghere a activitatilor decat daca exista un scop specific si de securitate nationala. Iar asta se aplica atat oamenilor obisnuiti cat si liderilor.”

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.