ProCult Film Festival, la a VI-ea ediție.

ProCult Film Festival, la a VI-ea ediție.
noiembrie 18 17:55 2015 Printeaza acest articol

Festivalul de Film Românesc ProCult – 5 zile de filme inedite pentru publicul italian și român din Roma. În perioada 25-29 noiembrie se desfășoară la Roma a șasea ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult, fondat în 2009 de Asociația Culturală ProEvent( Ina Sava, Adrian Grigor și Teodora Madasa). Festivalul este organizat de Asociația Culturală ProEvent împreuna cu Ambasada României în Italia, Accademia di România la Roma și Noesis Media. Acest eveniment este sprijinit de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) și sponsorizat de către: Banca Transilvania, LycaMobile, România, Corso Grand Suite, Blue Air și Beat Promos.

ProCult Film Festival este singurul festival de film românesc din Italia, propune publicului cinci zile de proiecții de filme însoțite de discuții cu regizorii și invitații speciali. Timp de 5 zile, cinefilii români și italieni vor putea descoperi o selecție de filme importante, unele dintre ele în premieră în Italia. Ca și în anii trecuți, filmele din festival sunt împărțite în trei secțiuni; filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje, filme cu succes atât la public, cât și din partea criticilor, cu premii prestigioase la festivalurile din lumea întreagă.

La secțiunea ‘ Metamorfoze’ dedicată filmelor de lungmetraj, sunt propuse următoarele filme:

Un etaj mai jos de Radu Muntean. A avut premiera mondială pe 14 mai, în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Proiectat la Festivalul Internațional de la Toronto, în secțiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune filme de artă recente din întreaga lume.

Cel ales de Cristian Comeagă: filmul va fi proiectat în prezența actorului Bogdan Stanoevici. A fost distins cu Platinum Award la categoria lung metraj de ficțiune în cadrul Interntional Independent Film Awards, Encino, California. Regizorul Cristian Comeagă a fost premiat pentru cel mai bun regizor al unui film străin (n.r. altul decât în limba engleză), în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Madrid.

Funeralii fericite de Horațiu Mălăele: filmul va fi proiectat în prezența regizorului. Într-un cartier periferic din București, imigranții își îneacă amarul în cârciuma lui Samir: ‘La imigrantul fericit’. La o masă, trei prieteni au pierdut șirul paharelor. Ei sunt: Lionel — un român reîntors din Franța, unde a lucrat în construcții, Kiril — un bulgar contrabandist de mică anvergură și Igor — un rus fără permis de ședere în România, care lucrează la negru ca instalator. Presați de iminența raziei duminicale pe care o face la oră fixă agentul Porumbel, cei trei o șterg rapid din cârciumă împreună cu ceilalți clienți. Ajung lângă un teren viran unde s-a instalat o tabără de țigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o țigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le prezice data exactă a morții și modul în care vor muri. De aici începe distracția.

QED (Quod Erat Demonstrandum) de Andrei Gruzsniczki. Filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universități americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe.

Poziția Copilului de Călin Peter Netzer, Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film din Berlin. Vorbește cu emoție, dar și cu umor, despre relația dintre o mamă dominatoare și fiul ei adult. Poziția copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității copiilor.
Secțiunea ‘Transparențe’ dedicată filmului documentar

Pădurea de Sinișa Dragin, a fost premiat la Visions du Réel, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și de către Uniunea Cineaștilor din România ? pentru film de televiziune. În 1947, Președintele iugoslav Iosip Broz Tito a făcut prima sa vizită în România. Regimul comunist l-a omagiat, făcându-i cadou un tablou al marelui artist român Ion Andreescu — Crângul desfrunzit. În anii 60, criticul de artă Radu Bogdan a decis să scrie o monografie dedicată marelui pictor, incluzând o reproducere după tabloul făcut cadou lui Tito. Aici încep însă problemele… 
Operațiunea Străinul de Carmen Avram, Un film despre viața Regelui Mihai, spionii care l-au urmărit în perioada comunistă, exilat din propria țară, huiduit de către comuniști. 
Căsătoriți la Revoluție de Cristina Tilică, în prezența regizorului. În urmă cu 25 de ani, Felicia și Constantin Stan s-au căsătorit sub gloanțe, după ce, timp de 7 zile, au apărat Muzeul de Artă. După o săptămână de foame, de frig, de frică și nesomn, au hotărât să se căsătorească acolo, la muzeu.

Cântece pentru muzeu de Eliza Zdru. Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli și papu Miciu, patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți, călătoresc pentru a susține concerte și a-și promova primul și singurul lor album, înregistrat împreună cu Grigore Leșe

Secțiunea ‘ Cinemagia’ dedicată filmelor de scurt metraj:

Arta de Adrian Sitaru. Selecționat în secțiunea Orizzonti din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția. Premiului Louis Le Prince pentru cel mai bun film de scurtmetraj din competiția Festivalului internațional de film de la Leeds

Ramona de Andrei Crețulescu. Selectat în competiția oficială a secțiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2015. Premiul Canal+ in cadrul secțiunii Semaine de la Critique.  Strada drapelului nr 0 de Anca Oproiu, a fost selectat la Nederlandse Film Festival.

Vaca finlandeza de Gheorghe Preda, selectat în Short Film Corner la Festivalul Internațional al filmului de la Cannes. Excursie de Adrian Sitaru, prezentat în cadrul festivalului Encounters de la Bristol, Marea Britanie.
Have sweet dreams de Ciprian Suhar, film proiectat în prezența regizorului. Spune povestea a doi băieți care provin dintr-o familie modestă, în care lupta cu dificultățile vieții cotidiene reflectă neputința adulților de a-și asuma responsabilitatea pentru decizii care privesc întreaga familie. Filmul a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri de profil, printre care Trieste Film Festival (Italia, 2015), Festival Internațional du Film d’Aubagne (Franța, 2015), Lichter/Filmfest Frankfurt Internațional (Germania, 2015) și Asiana Internațional Short Film Festival (Coreea, 2014). Filmul a fost premiat pentru cea mai bună imagine (ZeroTrenta Cortofestival, Italia, 2014), cea mai bună interpretare (Valdarno Cinema Fedic, Italia, 2015) și cel mai bun scurtmetraj într-o limbă străină (Jalari în Corto Festival, Italia, 2014).

Ediția 2015 a festivalului ProCult îi aduce la Roma pe regizorii și actorii: Horațiu Mălăele( Funeralii fericite), actorul Bogdan Stanoevici (Cel ales), Cristina Tilică ( Căsătoriți la revoluție), Nae Caranfil ( președintele juriului ProCult), Ciprian Suhar ( Have sweet dreams)

Guriul este compus din: Nae Caranfil—regizor, Miruna Căjvaneanu—jurnalistă, Corespondent Hotnews.ro, blogger Roma Today și Huffington Post, Donatella Pascucci—Departamentul Cinema (Ministero dei Beni e delle Attivitŕ Culturali e del Turism), Ovidiu Pufu — diplomat de la Ambasada României la Roma, Andrea Stucovitz—producător, membro EDN European Documentary Network, de EFA European Film Academy și de ANICA.

Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri 25 noiembrie de la orele 19, la Accademia di România de la Roma, Piazzale José de San Martin nr 1. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Casa del Cinema (Villa Borghese), Largo Marcello Mastroianni nr 1.Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Casa del Cinema pe data de 29 noiembrie începând cu ora 21. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.