Procurorii clujeni au deschis un dosar privind incidentul aviatic de la Cluj

Procurorii clujeni au deschis un dosar privind incidentul aviatic de la Cluj
ianuarie 08 11:55 2016 Printeaza acest articol

Procurorii clujeni au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare. Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul Curţii de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj.

Procurorii clujeni au deschis un dosar privind incidentul aviatic la Cluj

La locul incidentului au mers un procuror şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj pentru cercetări şi dispunerea măsurilor procedurale necesare. Un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi dimineaţă, la aterizare, de pe pista Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj, fără să existe persoane rănite. Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia să mai ia pasageri.

„În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului”, spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza că, joi dimineaţă, când la Cluj ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare, iar piloţii avionului le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient. În urma incidentului, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau întârziate. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton şi Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute. Aeroportul a fost redeschis în jurul orei 14.00, reprezentanţii acestuia declarând că prima cursă care a aterizat a fost cea de la Paris – Beauvais, care trebuia să aterizeze la ora 12.25 şi care a survolat aeroportul clujean mai bine de o oră. Compania aeriană low cost anunţa că aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

„Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 metri suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport”, arăta Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Unii pasageri din avion au susţinut că pista nu era curăţată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiţii bune de aterizare. Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, a anunţat Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA.

  Articol "taguit" ca:
  Categorii:
Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.