Raluca Prună propune inventarierea şi desecretizarea

Raluca Prună propune inventarierea şi desecretizarea
iulie 25 16:42 2016 Printeaza acest articol

Raluca Prună propune inventarierea şi desecretizarea

Raluca Prună, actualul Ministru al Justiției, aduce în discuție un subiect sensibil.

Un subiect sensibil ajunge din nou în atenţia autorităţilor. Ministerul Justiţiei vrea să deschidă depozitul în care zac de ani de zile secretele magistraţilor din România. Raluca Prună propune inventarierea şi desecretizarea, în situaţiile în care este posibil, a arhivei SIPA. E vorba de fostul serviciu secret la Justiţie. Intenţia apare într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul ministerului.

Potrivit propunerii făcute de Raluca Prună, propunerea de Hotărâre de Guvern a fost pusă în dezbatere publică astăzi. Este vorba arhiva Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). Aici se regăsesc trei tipuri de documente care ar trebui inventariate de o comisie special constituită în acest sens.

Raluca Prună propune inventarierea şi desecretizarea

Documentele, în funcție de caracterul lor, sunt împărțite în trei categorii și vor fi predate după cum urmează:

– dosarele de personal ale foștilor angajați ai D.G.P.A.

Identificate în arhivă se predau, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către Administrația Națională a Penitenciarelor,

– documente identificate ca având valoare istorică se predau către Arhivele Naționale;

– documentele clasificate, respectiv acele documente pentru care s-a dispus distrugerea, se predau structurii de securitate a Ministerului Justiției.

În prezent, arhiva fostei D.G.P.A. (Direcția Generală de Protecție și Anticorupție) se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Cuprinde „atât dosare de personal, cât şi alte documente specifice”.

„Au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei o serie de solicitări fie din partea societății civile. Solicitări de clarificare a acestui aspect. Fie din partea unor justiţiabili, motivați de necesitatea probării cererilor adresate unor instanțe judecătorești în exercitarea drepturilor lor. Acela de punere la dispoziţie a unor documente din arhiva fostei D.G.P.A. Fără ca aceste solicitări să poată fi legal soluţionate, la acel moment. Asta datorită lipsei de temei legal cu privire la instituţia competentă să desigileze şi să inventarieze. Rrespectiv să predea documentele acestei arhive ori să realizeze copii ale acestor documente”.

Din comisie ar trebui să facă parte șapte membri. Propuși de președinții instituțiilor din care fac parte. Care să își încheie activitatea după șase luni de la formarea comisiei. Astfel, doi reprezentanți din partea Ministerului Justiţiei. Doi reprezentanți ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Aceștia fiind desemnați de către ministrul justiţiei. Dintre care cel puțin unul cu responsabilități în păstrarea actelor sau documentelor în arhivă. Și unul cu responsabilități în gestionarea informațiilor clasificate. Apoi, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii. Un reprezentant al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.