S-a decis, abuzul în serviciu, parțial neconstituțional

S-a decis, abuzul în serviciu, parțial neconstituțional
iunie 15 15:50 2016 Printeaza acest articol

S-a decis, abuzul în serviciu, parțial neconstituțional

Judecătorii Curții Constituționale au decis că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi. Sintagma „în mod defectuos” va fi înlocuită cu sintagma „prin încălcarea legii”, în articolul 297 din Codul penal la care a fost depusă excepția de neconstituționalitate. Conform articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.S-a decis, abuzul în serviciu, parțial neconstituțional

Decizia Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie. Până la publicarea motivării, sunt greu de anticipat argumentele judecătorilor CCR, dar un lucru este cert: o redefinire a infracțiunii de abuz în serviciu în Codul Penal nu se va putea face decât în sesiunea din toamnă. Potrivit Constituției, dispozițiile constatate ca fiind contrare Legii fundamentale sunt suspendate de drept la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Dacă, în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun în acord prevederile constatate ca fiind neconstituționale cu Legea fundamentală, prevederile „își încetează efectele juridice”. Adică, pur și simplu nu mai există în Codul Penal!

Excepţiile de neconstituţionalitate au fost ridicate în opt dosare, inclusiv cele ale unor nume grele precum Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, dar de o decizie favorabilă vor beneficia toţi cei inculpaţi pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi vorba de peste 3.000 de dosare, multe dintre ele legate de achiziţii publice şi cu prejudicii de milioane de euro. Decizia de azi vine după ce judecătorii CCR au discutat și pe 24 mai despre abuzul în serviciu, un verdict fiind atunci amânat.S-a decis, abuzul în serviciu, parțial neconstituțional

Sute de milioane de euro ar putea să nu mai fi recuperate la bugetul de stat, iar sute de dosare penale, aflate în diferite stadii, ar putea fi afectate. Unele s-ar putea chiar închide definitiv. După caz, inculpații fie vor fi absolviți de răspundere, fie vor rămâne cu o listă mai scurtă de infracțiuni imputate lor. Procurorul-șef al DNA arăta că 42% dintre cazurile anchetate de direcție includ infracțiuni de abuz în serviciu. Cât despre prejudiciu, numai în dosarele instrumentate anul trecut acesta se cifrează la 620 milioane de euro. „Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, explica Kovesi. Tot șefa DNA arăta că legislația națională este în concordanță cu cea internațională și că nu există nicio hotărâre a CEDO pe tema abuzului în serviciu. „Totul ne arată că această infracțiune este corect formulată, previzibilă și nu trebuie modificată”, concluziona procurorul-șef al DNA.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.