Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing
august 25 10:37 2016 Printeaza acest articol

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing are loc între 24-28 august, în capitala chineză.

Este la cea de-a XXIII-a ediţie și se întinde pe o suprafaţă de 79000 mp. Reunește 2400 de expozanţi din 86 de ţări. La standurile cărora sunt prezentate peste 300 000 de titluri. Peste 1000 de evenimente. Târgul Internaţional de Carte se va desfăşura în Noul Centru Expoziţional din Beijing. Este organizat de către Administraţia Naţională pentru Presă, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.

La Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, România este ţară invitată de onoare. Alături de celelalte 15 ţări central şi est-europene. La standul României vor fi expuse peste 1200 de titluri de albume şi cărţi. Toate apărute la 20 edituri româneşti. Precum şi traduceri din autori români. Publicate cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR. Cărţile româneşti vor fi ulterior oferite Institutului Cultural Român de la Beijing. Dar și Catedrei de Limba Română din cadrul Universităţii de Limbi şi Literaturi Străine, Beijing. Biblioteca Naţională a României pune la dispoziţia ICR peste 120 de titluri de carte.

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

Pentru ediţia 2016 a târgului, programul de evenimente realizat de ICR include lansări de carte. Dintre care menţionăm volumul „Pas cu pas” de Klaus Iohannis, preşedintele României. Prezentarea albumului Enescu: „Muzicianul de geniu în imagini”. Dar și  „Gramatica Limbii Române Contemporane”, autor Dong Xixiao. Prezentarea de carte românească va fi însoţită de recitaluri ale maestrului Grigore Leşe şi ale violonistului Andrei Mihail.

Precum şi de interpretarea piesei de teatru „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, în prezenţa autorului. Lista evenimentelor este completată de expunerea colecţiei filatelice a lui Alexandru Bartoc. Dar şi de alte activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, întâlniri cu traducătorii şi editorii chinezi. Un eveniment special va fi dedicat Zilei Limbii Române. Programat în ultima zi a târgului. Când acesta este deschis publicului larg, duminică, 28 august 2016. Va consta în conferinţe, un dialog româno-chinez. Un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu. Și lansarea cărţilor „Gramatica limbii române contemporane” şi „Istoria culturii române moderne”. În discursul de inaugurare a evenimentului Yan Xiaohong a amintit că relaţiile dintre China şi Europa au o tradiţie îndelungată.

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing a avut loc pentru prima dată în 1986. A devenit unul dintre primele patru târguri internaţionale de carte din lume. Evenimentul se desfăşoară în fiecare an la sfârşitul lunii august. Reuneşte editori, organizaţii, scriitori şi vizitatori din 82 de ţări. România a participat pentru prima dată cu un stand de ţară în 2015.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.