TVA-ul în agricultură scade la 9%

TVA-ul în agricultură scade la 9%
iulie 31 19:07 2016 Printeaza acest articol

TVA-ul în agricultură scade la 9%

TVA-ul în agricultură scade la 9% începând cu data de 1 august 2016.

De mâine intră în vigoare mai multe măsuri care au impact asupra finanţelor românilor. Cresc lefurile bugetarilor. Ceea ce înseamnă că aproape 650.000 de români vor primi mai mulţi bani, din septembrie. Taxa pe valoarea adaugată scade la 9% în agricultură. Se modifică formularul în baza căruia firmele deduc TVA.

TVA-ul în agricultură scade la 9%

Aproape 650.000 de bugetari vor primi din august lefuri mari. Din aceştia, 163 de mii sunt angajaţi ai sistemului de sănătate publică. Din august, medicii cu aceeaşi pregătire şi experienţă vor câştiga la fel. Indiferent în ce spital lucrează. Regula se aplică şi în cazul asistenţilor medicali. Salariul de încadrare al unui medic va fi între 2.360 de lei şi aproape 3.000 de lei. Iar al unui asistent medical între aproximativ 2.000 de lei şi 2.400 de lei. Debutanţii vor beneficia de creşteri salariale de 10%.

După aceleaşi principii se schimbă salarizarea şi în sistemul de învăţământ. Numai că dascălilor le vor creşte lefurile în etape. O dată acum, în august şi încă o dată în decembrie anul viitor. Bani în plus vor câştiga şi angajaţii din ministere şi aproape 33 de mii de angajaţi din apărare. Costul tuturor majorărilor a fost anunţat de ministrul Muncii la începutul lunii iunie. Banii pentru acest an sunt prevăzuţi în proiectul de rectificare pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor. Ca să primească bani Sănătatea şi Educaţia, s-au tăiat fonduri de la Transporturi şi Agricultură.

TVA-ul în agricultură scade la 9%

„Sigur că trebuie mărite salariile pentru medici, trebuie mărite şi în Educaţie. Dar nu ar trebui făcute aceste majorări prin scăderea nivelului investiţiilor. Investiţii care nu se fac în primul rând la infrastructură”, spune analistul economic Dragoş Cabat.

Din august ar putea deveni mai ieftină şi darea în plată. Pentru asta trebuie însă adoptat proiectul propus de Ministerul Justiţiei de înjumătăţire a taxelor notariale. De la 1 august, TVA-ul coboară la 9% pentru mai multe produse şi servicii agricole. Precum livrarea de pesticide, seminţe şi îngrăşăminte. Tot de la 1 august se modifică şi documentul care a blocat activitatea a zeci de mii de firme. Document ce a stârnit nemulţumirea mediului de afaceri. E vorba despre formularul de înregistrare în scopuri de TVA. Formular de care depinde posibilitatea firmelor de a deduce taxa pe valoare adăugată.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.