Ziua Diplomației Române sărbătorită azi, pe 1 septembrie

Ziua Diplomației Române sărbătorită azi, pe 1 septembrie
septembrie 01 11:10 2016 Printeaza acest articol

Ziua Diplomației Române sărbătorită azi, pe 1 septembrie

Ziua Diplomației Române în luna septembrie se sărbătorește, în fiecare an.

Se sărbătorește pentru omagierea tradiției diplomatice românești și pentru stimularea activității Corpului diplomatic și consular al României. Data fiind stabilită de ministrul de Externe. Organizarea acestei zile a fost instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, art. 61. Începând cu anul 2005, Ziua Diplomației Române s-a sărbătorit la 1 septembrie. În preajma Reuniunii Diplomației Române, organizată anual de Ministerul Afacerilor Externe. Eveniment dedicat Corpului diplomatic și consular român.

Ziua Diplomației Române sărbătorită azi, pe 1 septembrie

Acesta fiind un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an. Și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung. La acest eveniment, participă înalți demnitari ai statului român.

Președintele României, prim-ministrul, președinții Senatului și Camerei Deputaților, membri ai Guvernului și ai Parlamentului. Dar și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefii de misiuni diplomatice ai României, consuli generali. Precum și directorii institutelor culturale românești, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București. Reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri, ai mass-media. Agenda cuprinde cele mai importante teme de politică externă din ultimul an de activitate al diplomației românești. În cadrul reuniunii, sunt acordate ordine și medalii diplomatice membrilor corpului diplomatic și consular al României. Medalii pentru contribuții meritorii la afirmarea diplomației românești pe plan internațional, în conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintită mai sus.

Ziua Diplomației Române sărbătorită azi, pe 1 septembrie

Reuniunea Anuală a Diplomației Române a avut loc, în anul 2015. În perioada 1-4 septembrie și s-a desfășurat pe tema: „România și provocările de securitate la limitele spațiului european și euro-atlantic. Riscuri, oportunități și acțiune diplomatică”. Invitați speciali au fost miniștrii de Externe din Polonia , Slovacia, Norvegia și Iordania. Au participat diplomați români cu funcții importante în cadrul organizațiilor internaționale. Precum Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, și Cornel Feruță, coordonator-șef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Ediția din 2015 a Reuniunii s-a desfășurat în paralel cu prima ediție a Festivalului Ambasadelor (1-5 septembrie). Eveniment dedicat ambasadelor străine acreditate la București și organizat de Asociația ESCU, sub patronajul Ministerului de Externe.

În anul 2016, Reuniunea Anuală a Diplomației Române este organizată de Ministerul Afacerilor Externe. În perioada 29 august — 1 septembrie. Anul acesta sunt prezenți secretarul general adjunct al NATO și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace. Aceștia reprezentând președinția-în-exercițiu semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Scrie un comentariu

0 Comentarii

Nu sunt comentarii inca!

Poti fi primul care porneste o conversatie.

Adauga comentariu

Datele tale sunt in siguranta Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. De asemenea, alte date nu vor fi partajate cu terțe persoane.